A STRANGE TALE Sagan om Esbjörn Svensson trio

Apr 27th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till A strange taleAv Hans-Olov Öberg
Kalla Kulor 2012
ISBN 978-91-85535-82-8, 253 sid

Man kan undra över varför en berättelse om en svensk orkester får en engelsk titel, men kör i vind. Hans-Olov Öberg, själv musiker, skriver i förordet att han drömt om att skriva boken om sina ungdomsvänner i tjugo år, och det märks mycket väl att det är en vänbok.

Esbjörn Svensson Trio (e.s.t. – bilden nedan) var tre skickliga musiker från Skultuna som ville bli ett internationellt känt jazzband. Men det räckte inte med det. De anade att de med hjälp av sin talang skulle kunna utveckla sin europeiska jazzmusik till sådana höjder att det gick att konkurrera med de etablerade arenarockgrupperna. De var på god väg att lyckas med detta när pianisten Esbjörn Svensson drunknade 2008.

Esbjörn Svensson TrioGruppen bildades 1993 av Esbjörn och barndomsvännerna Magnus Öström (trummor) och Dan Berglund (bas). Redan samma år kom deras debutalbum When Everyone has Gone Out och det skulle bara dröja sex år innan deras internationella genombrott kom med skivan From Gagarin’s Point. Under 15 års tid skapade de med sin experimentella pop- och rockinfluerade musik en intresserad, snudd på hängiven publik både hemma i Sverige, resten av Europa, Asien och USA.

Under sina aktiva år gav trion ut tio studioalbum och tre livealbum. De fick flera Grammisar i Sverige (både som grupp och Svensson som kompositör) förutom internationella jazzpriser.

Hans Olov ÖbergÖberg har åstadkommit en något nedtonad berättelse om Esbjörn Svensson Trios karriär. Det man kan anmärka på är den fanzinebetonade uppräkningen av gruppens turnéplan, medan analysen av varje spår på deras skivor är intressant.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22