8 DAGAR I FEBRUARI

Feb 5th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till 8 dagar i februariAv Inga-Britta Jungeström
Jungeströms 2011
ISBN 978-91-976767-3-1, 258 sid

Jag tror det var den amerikanske författaren Dashiell Hammett som menade att när man kör fast i skrivandet kan problemet lösas genom att man plockar in en kille med pistol.

Jungeström måste ha kört fast rätt ofta för i denna berättelse om knark och kommissarie Kalle Lindgrens avhopp från pensioneringen förekommer en hel massa ”killar med pistoler”, för att inte tala om andra och kraftfullare vapen.

Åtvidaberg och Norrköping är ett par av de orter som utsätts vådliga brott utförda av folk från båda sidor av lagen. Just nu är verklighetens Malmö den svenska stad som mest liknar Chicago under förbudstidens dagar, men detta förbleknar mot Jungeströms fiktioner på platser som sällan förekommer i de hårdföra kriminalannalerna. Eller vad sägs om en svensk attackstyrka som angriper och skjuter knarkhanterare och någon som ser till att detta övergrepp mörkläggs för tid och evighet.

Det är alltså en saftig historia som Inga-Britta Jungeström ger oss i 8 dagar i februari. Fast den som skulle kunna intressera sig för händelseförloppet för aldrig reda på vad som händer i boken genom att kolla omslaget och läsa baksidestexten. Eftersom Jungeström både är författare till boken och förlagsredaktör borde denna informationsmiss ge henne underbetyg.

Men allt är inte helt under isen. Denna kulturintresserade kommunpolitiker i Åtvidaberg skriver inte alls illa, betydligt bättre än många som ger ut sina alster på eget förlag. Vissa bitar i 8 dagar i februari är riktigt spännande, men spänningen ligger för det mesta på det yttre planet och ibland ler man nästan åt alla ”killar med pistoler”.

PER MAGNUSSON

Inga-Britta Jungeström

Inga-Britta Jungeström. Foto Kjell Samuelsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22