3:E GRADEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av James Patterson
3rd Degree 2004
Översatt av Nils Larsson
Prisma 2006

En bit in i boken började jag undra över vad författaren egentligen hade för budskap. Romanen handlar om terrorism i San Francisco och eftersom jag läser med svenska ögon fick jag för mig att Patterson sympatiserade med dem som ogillar utsugning och globalisering. Men så kom jag på att det som för européer är någorlunda naturligt är vänstervridet och fullkomligt livsfarligt i USA. Patriotism och stram givakt för ledaren är det gångbara på andra sidan Atlanten för tillfället och det som ogillas av Patriot Act måste ogillas av befolkningen och dess författare.

Boken börjar med en sprängning av ett hus i Frisco och detta bevittnas av kommissarie Lidsay Boxer (huvudperson i Pattersons trilogi om Kvinnliga mordklubben). Fler attentat följer och till sist dödas en av Boxers vänner, vilket gör att dramaturgiregeln om att handlingen måste göras personlig följs.

Patterson skriver mycket korta kapitel, oftast med en cliffhanger, men denna roman är inte hälften så spännande som de två tidigare. Kanske beror detta på att man vid det här laget lärt sig hans teknik och lägger märke till alla planteringar. Och, jodå, det är motståndare till Bushs politik som är skurkarna. Suck.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22