DET ENDA RÄTTA

Apr 27th, 2016 | By | Category: 2016-04 apr, Recension

Omslag till Det enda rättaAv Charlotte Rogan
Now and Again, 2016
Översatt av Thomas Andersson
Bookmark Förlag, 2016
ISBN 978-91-88171-26-9, 542 sidor

Rogans Det enda rätta är uppföljaren till hennes framgångsrika bok Livbåten från 2013. Den handlade om härskarteknik på låg nivå och begränsad yta. Man kan hävda att det var en politisk roman och uppföljaren är det i ännu högre grad. Handlingen kretsar kring det amerikanska militärindustriella komplexet och utspelar sig under senare delen av George W. Bushs presidentskap då uttrycket visselblåsare dök upp på den offentliga agendan. Det är stora frågor som avhandlas: moral kontra rättvisa.

Maggie Rayburn, en medelålders kvinna i Oklahoma, arbetar som sekreterare i en ammunitionsfabrik när hon råkar snubbla över ett topphemlig dokument som utpekar fabriken och lokala makthavare som skyldiga till att fabrikens radioaktiva produkter orsakar att barn föds deformerade. Trotsigt tar hon hand om papperet och tvingas under tiden framåt ta konsekvenser som inte enbart inbegriper motstånd från samhället utan också frestar på tillvaron i hennes familj.

Maggie slutar på fabriken och får jobb i samhällets andra stora arbetsgivare – fängelset där fångar tvingas jobba åt ammunitionstillverkaren – och engagerar sig i striden om medborgerliga rättigheter. I en parallellhandling försöker återbördade soldater från Irak med stora svårigheter återkomma till det samhälle de lämnade, något inte alla kan.

Det är en filosofisk berättelse om civilkurage hos den lilla människan som riskerar att malas ner av det politiska etablissemanget och alla dess medhjälpare. Kan en vanlig människa våga slåss för en princip när risken är stor att man måste försaka mycket under processens gång? Hur långt är man beredd att gå i en situation som denna? Det är tänkvärda frågor som den sent debuterande författaren ställer.

Och hur behandlas man som visselblåsare om man envisas att visa sig så rättfärdig att andra tar avstånd ifrån en enbart för den sakens skull?

Charlotte Rogan skrev för byrålådan i 25 år innan debutboken Livbåten kom ut och genast genererade priser och berömmelse samt översattes till en mängd språk. Hon föddes i Mount Kisco i delstaten New York, flyttade mycket under ungdomen och är nu bosatt i New Port, Connecticut.

PER MAGNUSSON

Charlotte Rogan

Charlotte Rogan. Foto Nina Subin

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22