GRAY MOUNTAIN

Nov 2nd, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Gray MountainAv John Grisham
Gray Mountain, 2014
Översatt av Kjell Waltman
Albert Bonniers Förlag, 2015
ISBN 978-91-0-015320-5, 438 sidor

Återigen kommer John Grisham med en roman om hur ekonomiskt övermäktiga amerikanska företag, med stöd av politisk makt, gör allt för att säkra sin egen vinning på den lilla människans bekostnad. Samantha Kofer är 29 år, påläggskalv hos en stor advokatbyrå i New York, jobbar hundra timmar i veckan och tjänar bra. Men i september 2008, tio dagar efter den stora investmentbanken Lehman Brothers fall och den senaste finanskrisen, faller bilan över henne och många andra. Falluckan öppnar sig under henne och många andra privilegierade. Hon får beskedet att hon får behålla sina sjukförmåner när företaget förvandlas till en rättshjälpsbyrå i Virginia med en liten chans att återfå sin position ifall bolaget skulle börja gå med vinst igen.

Hon hamnar i den lilla hålan Brady i hjärtat av koldistriktet i bergskedjan Appalacherna. Det dröjer inte länge innan hon inser att i den vykortsvackra nejden härskar fattigdom och politisk orättvisa. Skogarna skövlas av storbolagen och Samantha och hennes fyra engagerade kolleger börjar undra över om skövlarna verkligen kommit över den mark de förstör på lagligt sätt. Hon börjar granska detta och hamnar i ett getingbo … men Samantha är en kvinna som inte ger sig.

Samtidigt är det rättshjälp på lägre nivå som den nya organisationen ska ägna sig åt. Samanthas första fall handlar om en misshandlad kvinna som behöver skydd mot sin knarklangande man. Snart kommer hon också i kontakt med människor som fått lungorna förstörda efter att ha andats in koldamm. Enligt lag har de drabbade rätt till ersättning om det visar sig att gruvägarna misskött arbetarskyddet. Men att bevisa detta blir svårt när man måste kämpa mot företag som med horder av advokater ser till att förhala och förhala tills offret antingen dör eller ger upp. Advokaterna backas dessutom upp av läkare, åklagare och domare som delar säng med kolbolagen. Men det hindrar inte Samantha från att företräda en döende kolgruvearbetare, ett verkligt hjärtslitande uppdrag.

Det är ett ruskigt utsnitt av den amerikanska verkligheten som Grisham beskriver. Stora bolag utan skrupler bär sig åt som om de vore medeltida, feodala härskare. Inga brott – inte ens mord – är dem främmande. Ordet miljöförstöring finns inte med i deras ordlista när de ställs till svars inför domstol.

Författaren skildrar människor som människor trots att man kan uppfatta dem som pjäser i ett högre politiskt spel. Det är modigt att, som här, utmana storfinansen. Jag undrar faktiskt om denna bok skulle ha blivit utgiven om den skrivits av någon annan än bästsäljaren Grisham.

PER MAGNUSSON

John Grisham

John Grisham. Foto Bob Krasner

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22