HITLERS VIKINGAR Historien om det Skandinaviska Waffen-SS: Den Norske Legion, Frikorps Danmark, Wiking och Nordland

Apr 21st, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Hitlers vikingarAv Jonathan Trigg
Svenskt förord av Bosse Schön
Hitler’s Vikings – The History of the Scandinavian Waffen-SS: The Legions, The SS-Wiking and The SS-Nordland, 2010
Översatt av John-Henri Holmberg
Fischer & Co, 2015
ISBN 978-91-86597-94-9, 373 sidor

Ett medel på vägen till nazisternas ariska drömsamhälle befolkat av blonda, starka män och kvinnor var den propaganda som distribuerades i dåtidens alla media av Göbbels. Propagandan intensifierades vid krigsutbrottet 1939 och var en starkt bidragande orsak till att många unga män från Norden och andra europeiska länder lät sig enrolleras i både Wermacht och Waffen-SS.

Jonathan TriggDen militärhistoriske författaren Jonathan Trigg, född 1980 och själv militär med uppdrag i Nordirland, Bosnien och Mellanöstern, har länge intresserat sig för frivilliga utlandsdivisioner under Andra världskriget, och har i denna bok intervjuat många av dessa soldater.

Den nazistiska ideologin tillät att icketyskar av germanskt ursprung rekryterades som soldater och skandinaver var särskilt eftertraktade som stridande för Waffen-SS. Den första enhet som delvis bestod av dessa nordiska frivilliga var 5. SS-Panzer-Division Wiking som fick sitt elddop i angreppet på Sovjetunionen, det som kallades Operation Barbarossa. De flesta soldaterna var visserligen tyskar med bland dem fanns folk från Norge, Danmark och Nederländerna samt ett litet antal svenskar. När kriget tog en för tyskarna dystrare vändning tilläts också soldater från andra nationer ansluta.

I Triggs redogörelse berättar soldaterna om anledningarna till varför de anslöt sig. Motiven var varierande men ofta är det rädslan för kommunism och bolsjevism som skiner igenom. Tyskarna framhävde sig gärna som bålverket mot denna ideologi. Men även antisemitism fanns som bidragande orsak hos en del. Triggs intervjuer visar också på att krig inte är något heroiskt äventyr utan ett blodigt slaktande.

Väldigt många av dessa idealister som anslöt sig hamnade också på de mest utsatta slagfälten. En del kom att avsluta sina krigsäventyr i Stalingrad, som blev Tredje Rikets första stora nederlag där tusentals soldater hamnade i sovjetiska krigsfångeläger. Men det fanns också de som stred mot ryssarna i den bittra slutfas som utspelade sig bland Berlins ruiner år 1945.

Boken är fylld av fotografier som faktiskt kan intressera även andra än hängivna MÖP (militärt överintresserade personer).

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22