LÅNG VÄG HEM

Feb 12th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till Lång väg hemAv Eva Dolan
Long way home ,2014
Översättning Carla Wiberg
Modernista, 2014
ISBN 978-91-7499-475-9, 414 sidor

Lång väg hem är en debutroman men på det svenska omslaget står det kaxigt ”En Zigic & Ferreira-deckare”, som om det redan vore en känd serie. Kanske kan man hoppas på fler delar.

Kommissarie Dushan Zigic med polsk bakgrund, och kriminalinspektör Mel Ferreira med portugisisk dito jobbar på enheten för hatbrott i Peterborough, en till helt nyligen typisk engelsk småstad med medeltida anor strax norr om Cambridge. Vädret är ogästvänligt, grått och kallt, och naturen runt staden verkar bestå av oändliga torv- och lerfält med ruttnande växtlighet. Polska och portugisiska immigranter är etablerade invånare sedan decennier, men på 2000-talet har staden växt explosionsartat och arbetskraften till vägar, hyreslängor, krogar och gallerior kommer från de östligaste delarna av EU.

Eva DolanEn brand i ett litet skjul blir en start i jakten på de illasinnade krafter,  högerextremister och hänsynslösa affärsmän, som har ett väloljat system för att ”ta hand om” och utnyttja de unga män och kvinnor som strömmar in från Europa i hopp om ett anständigt arbete och liv. Det här är ingen engelsk mysrysare precis, snarare en rejäl dos English noir!

Enheten för hatbrott larmas när man hittar en man innebränd i ett trädgårdsskjul i en villaförort. Det bedöms vara mordbrand och offret pekas ut som en estnisk immigrant, som tidvis har hållit till i skjulet. Det engelska paret, som bor i villan, påstår att de varken hört eller sett något, trots att branden rasade i deras egen trädgård.

Zigic & Ferreira börjar nysta i ett antal disparata trådar var och en efter sitt temperament. Allteftersom utredningen växer och bilden klarnar får man skrämmande inblickar i de nyanländas förfärliga tillvaro.

Men allt är inte elände, de lite omaka men smarta och orädda poliserna kan man lita på, de fixar det mesta och man börjar fundera så smått på vad temat kan bli för nästa fall för” Zigic & Ferreira”.

BERIT ENGDAHL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22