3096 DAGAR

Jun 23rd, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till 3096 dagarAv Natascha Kampusch i samarbete med Heike Gronemeier och Corinna Milborn
3096 Tage 2010
Översatt av Per Holmer
Albert Bonniers 2011
ISBN 978-91-0-012618-6, 254 sid

När Natascha Kampusch var tio år gammal och på väg hem från skolan blev hon tillfångatagen av den paranoide Wolfgang Priklopil, inkastad i en minibuss och blev av med sin frihet i åtta år. Bokens titel anger de dagar hon satt inspärrad i ett specialbyggt källarutrymme under hans garage.

Den märklige mentalsjuke kidnapparen såg till att hon fick mat och dryck, försökte muta henne med presenter samtidigt som har gjorde vad han kunde för att hjärntvätta henne så att hon glömde sitt gamla liv och att hon då hade möjlighet att röra sig fritt. Han höll henne sällskap, märkligt nog utan att kräva sex, gav henne en TV, såg till att hon fick utbildning. Efter några år lät han henne komma upp i huset och tog till och med henne med på korta utflykter.

Fångvaktaren var en man som tycktes ha få vänner, en människa som inga grannar (senare också polisen) inte kunde begripa sig på. Antagligen kom Natascha att bli den människa som kom honom närmast. Hon menar att han använde sitt enorma kontrollbehov för att försöka skaffa sig lite av den ömhet han trängtade efter.

Natascha Kampusch förenar minnesbilder med anmärkningsvärt mogna psykologiska insikter. Som läsare förundras man över hennes insikter och inte minst av att hon skaffat sig ett så rikt språk med tanke på omständigheterna. Möjligen har hennes medförfattare hjälpt till med det.

Visst finns här sentimentalitet och självömkan, men förunderligt lite. Hon lyckas till och med se humor i vissa avsnitt.

Den 23 augusti 2006 fick hon order om att dammsuga Priklopils bil. Han bevakade henne men så ringde hans mobiltelefon och vände sig bort. Kampusch sprang från huset och träffade en dam som hjälpte henne att ringa polisen.

Några timmar senare hoppade Priklopil framför ett tåg och dog.

Egentligen synd, för nu har vi bara ena partens berättelse att luta oss emot.

INGER STRANDBERG

Natascha Kampusch

Natascha Kampusch. Foto Mattias Silvén

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22