3001 – DEN SISTA RESAN

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av Arthur C. Clarke
3001 – The Final Odyssey 1997
Översatt av Ylva Spångberg
Rabén Prisma 1998

Clarke har vävt in existentiella tankegångar i sina sf-romaner, något som han påstår sig ha funderat över sedan han slapp det helt igenom tekniska (det var han som uppfann kommunikationssatelliten) och kunde börja ta det lugnare på Sri Lanka. Fast man funderar ju över hur lugnt det kan vara att förutom en stor bokproduktion ha gjort en väldig massa program åt TV-kanalen Discovery.
Det här är den fjärde boken i årtalsserien som började med 2001, fortsatte med 2010 och 2061 och nu avslutas med 3001. Hans genomgående McGuffin har varit monoliter. Den första dök upp för fyra miljoner år sedan och apor förvandlades till människor. I 2000-talet böckerna dyker ytterligare två upp och ställer till det för mänskligheten.
I denna bok styr dessa tre monoliter solsystemet. Clarke grunnar över det eviga livet i en riktigt spännande historia om återupplivandet av en frusen död kropp och har en del att säga om människans förändring i tiden.
Är en identitet alltid samma identitet?

ÅSA PETTERSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22