3 x WILL TRENT

Jul 19th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till Vittne och misstänktVittne och misstänkt
Av Karin Slaughter
Arcangel, 2011
Översättning Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins, 2021
ISBN 978-91-509-6353-5, pocket, 428 sidor

Förlaget som gett ut Will Trentserien i udda ordning fyller igen luckorna med tre tidigare i serien, direkt i pocket.

I denna är det Wills parhäst inom Georgias Bureau of Investigtion (delstatens motsvarighet till det federala FBI) Faith Mitchell som hamnar i en situation där hennes mamma kidnappas och hemmet är genomsökt, med flera döda och en gisslantagning, som Faith ingriper i och dödar två personer.

Hon blir alltså som titeln vittne och misstänkt.

Men det övergripande målet är att hitta mamman, tidigare poliskommissarie vars underlydande alla åkt fast för korruption. Var hon oskyldig? Faith tror det men Will tvivlar.

Det blir (som vanligt) komplicerat, farligt och besvärligt för relationerna mellan de många inblandade, främst Will och läkaren Sara, och Wills chef.

Vi som läst flera av de tidigare översatta vet i vissa avseenden hur de personliga relationerna slutar, men det spelar egentligen ingen roll fö den som hamnar i serien var som helst bland böckerna.

Omslag till Dolt i skuggornaDolt i skuggorna
Av Karin Slaughter
Criminal, 2012
Översättning Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins, 2021
ISBN 978-91-509-6358-8, pocket, 497 sidor

Här hoppar handlingen mellan 1975 och nutid. Vi får träffa Amanda och Evelyn som unga kvinnliga poliser, något som männen i kåren inte alltid uppskattar. Och i nutid är Amanda en drivande chef på den statliga polisen, GBI. Och hon får Will Trent att gripa in när nya fall med försvunna flickor liknar dem från 70-talet.

Det är i denna bok som det mesta avslöjas om Wills bakgrund, hans föräldrar och hur relationen till Amanda egentligen ser ut. Från hennes sida i alla fall.

En av de mest dystra böckerna i serien, med mycket elände, slum och en poliskår som knappast håller måttet. Och spännande. Och för den som följa hela serien nödvändig.

Omslag till Okänt hotOkänt hot
Av Karin Slaughter
Unseen, 2013
Översättning Villemo Linngård Oksanen
Harper Collins, 2021
ISBN 978-91-509-6498-1, pocket, 408 sidor

Nu arbetar Will undercover i Macon för att avslöja en liga som stjäl mediciner från sjukhuset. Han dras också in i den lokala polisens jakt på en tänkbar ny spelare på knarkmarknaden, en som verkar ha god kännedom om polisens arbete och inte drar sig för att mörda alla som kommer i hans väg. Men finns han? Är det inte bara ett påhitt för att lura polisen?

Det är i serien om Will Trent vanligt att personer dyker upp som har varit viktiga i andra sammanhang. Här är det polisen Lena Adams som både Will och hans älskade läkaren Sara Linton hyser misstro emot. Redan i inledningen möts Will och Lena i ett morddrama.

Också i den här hoppas det mellan tidsplanen, men nu gäller det bara nutid och ett par veckor tidigare. Det är starkt av författaren att visa på hur komplicerade människor är, är Lena en vandrande katastrof eller har hon många goda sidor? Och hur goda är de på ytan goda?

Alla böckerna i serien kan läsas fristående, och ordningsföljden är inte huvudsaken. Men den som börjat gilla Will och hans vänner läser gärna allt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Slaughter

Karin Slaughter. Foto Alison Rosa

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22