27 SEKUNDMETER, SNÖ

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Kjerstin Göransson-Ljungman
Bonniers 2001

Detta är en nyutgåva i serien Bonniers Kriminal Klassiker (där Per Olaisen svarar för urvalet) av Kjerstin Göransson-Ljungmans deckare från 1939 om skidåkarna som överraskas av storm på fjället och tvingas söka skydd i en stuga där de blir insnöade. Där sker mord och eftersom isoleringen från omvärlden är total måste någon i sällskapet vara den skyldige.
På senare år har jag hört många referera till denna roman som en pionjärbok inom svensk kriminallitteratur, men knappt någon av dessa hade läst den. Av det skälet är det bra att Bonniers ger ut den på nytt. Det är en väl berättad debut av Göransson-Ljungman från Sandviken men att som Åke Rönnquist och Jörgen Elgström kalla den för både virtuosnummer och ett mästerstycke i branschen är nog att ta i. Fast Rönnquist, salig i åminnelse liksom Elgström, hade anledning till överorden – han arbetade på Bonniers.
Ett bra pussel är det dock trots att motivet är banalt.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22