2 x CHRISTIE

Feb 21st, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till Och så var de bara enOCH SÅ VAR DE BARA EN
Av Agatha Christie
And then there were nonde, 1939
Översättning Helen Ljungmark
Bookmark, 2014
ISBN 978-91-7547-169-3, inbunden, 248 sidor

Omslag till Poirots julPOIROTS JUL
Av Agatha Christie
Hercule Poirot’s christmas, 1938
Översättning Helen Ljungmark
Bookmark, 2014
ISBN 978-91-7547-167-9, inbunden, 253 sidor

Nej, jag tänker inte recensera dame Agathas verk igen, utan nöjer mig med några sidokommentarer.

christie agatha 1937Det är Bookmark förlag som valt att fira hennes 125-årsjubileum genom att nyutge ett antal av hennes (många) verk. I slutet av boken listas de upp med kommentaren ”läsarnas val”. Det är snygga böcker, och nyöversättningen flyter fint. Jag har med glatt återseende känt att de åldrats med välbehag. Få är det som kan fixa ihop så utstuderade intriger.

I den som i första svenska översättningen fick en titel som inte är så lämplig i dag, Tio små negerpojkar, finns ett kort utdrag ur författarens självbiografi, där hon förklarar att det krävdes efterskriften för att allt skulle kunna förklaras.

Min första kontakt i ungdomen med hennes böcker var Liket i biblioteket (som inte stå på listan för nyutgivning), och jag har alltid föredragit miss Marple före monsieur Poirot.

För yngre deckarläsare borde de här nyutgåvorna vara bra introduktioner, och de visar också hur mycket bättre intrigmakerska hon var än Sophie Hannah som skrivit en Poirot-deckare, Monogrammorden, med tillstånd av Christies släktingar och upphovsrättsinnehavare.

För den moderna läsare som inte vill ha pappersböcker har förlaget ordnat 19 e-boksutgåvor. Hittas via förlaget: http://bookmarkforlag.se/agatha-christies-klassiker-i-telefonen/

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22