2 x Archer: VÅGHALSIGA PLANER, VÄLBEVARADE HEMLIGHETER

Feb 9th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till Våghalsiga planerVÅGHALSIGA PLANER
Av Jeffrey Archer
Be Careful What You Wish For, 2014
Översatt av Ingegerd Thungström
Massolit, 2015
ISBN 978-91-87783-41-8, 368 sid

Omslag till Välbevarade hemligheterVÄLBEVARADE HEMLIGHETER
Av Jeffrey Archer
Best Kept Secret, 2013
Översatt av Ingegerd Thungström
Ponto Pocket, 2015
ISBN 978-91-7475-192-5, 359 sid

Våghalsiga planer är den fjärde romanen i Archers serie Cliftonkrönikan, av vilka jag – tyvärr – bara läst två. Välbevarade hemligheter, boken innan, utkom samtidigt som pocket och jag läste den först och fann den vara en gripande familjesaga med politiska förtecken som utspelar sig över flera decennier och generationer hos de två familjerna Barrington och Clifton.

Giles Barrington är parlamentsledamoten som med alla medel försvarar sin plats i Underhuset och naturligtvis genom detta skaffar sig fiender. Harry Clifton ryktas vara Giles halvbror, (vissa familjeband blev jag inte riktigt klok över), kämpande deckarförfattare som gärna vill komma i rampljuset medan hans kärlek Emma gör vad hon kan för att bli inbegripen i Barringstons rederiverksamhet, vilket inte är lätt för en kvinna i tidsepok strax efter Andra världskriget.

Flera familjehemligheter kokar under ytan och elden underblåses legala stridigheter. Emmas och Harrys son Sebastian råkar in i en härva av internationell brottslighet som kunde vara tagen ur någon av faderns thrillers, vilket får de båda familjerna att gå samman för att rädda pojken ur detta predikament.

Jeffrey ArcherJag har läst andra böcker av Archer och känner igen hans idéer om familjefejder och politiskt manipulerande. Han är nog den brittiske lord som skriver mest spännande – trots att seriens krav på många sidor emellanåt får honom att suga extra länge på karamellerna. Dessutom känns han lite svart-vit i tankegångarna, det är inte alltid man får en förklaring på karaktärernas hastiga beslut.

Som i de flesta av Archers böcker kastas man i Våghalsiga planer direkt in i händelseförloppet som här består av komplottliknande dramatik där den hämndlystne don Pedro (nej, inte kaffebryggaren) Martinez gett sig den på att krossa familjen Barrington och lyckas få in en av sina medlöpare i rederiets styrelse. Där är man fullt upptagen med en stor satsning på att bygga ett nytt linjeskepp. Och Archer drar igång en emellanåt hisnande berättelse om målmedvetenhet, svek och hämnd. Allt utspelar sig under det sena 50-talet och tidiga 60-talet när skuggorna efter det avslutade världskriget fortfarande hänger kvar och den irländska frågan börjar hamna på agendan. Fartyget ska byggas i nordirländska Belfast och där har IRA börjat visa framfötterna.

Archer berättar det mesta klart och tydligt men här och var känns det som om han tappat intresset för de människor han skriver om. Dock återkommer han med full kraft och med nya vändningar som får läsaren att storma fram över sidorna.

Lord Jeffrey Archer (född 1940) har en brokig bakgrund. Åren 1969-74 var han parlamentsledamot för Louth (Lincolnshire) och ingick under Margaret Thatcher i det konservativa partiets styrelse. 1992 blev han livstidsbaron. Den politiska karriären innehöll flera kontroverser och ledde 2001 till ett fängelsestraff för mened. Nu skulle han ha råd att köpa fängelset han satt i. Hans böcker, de flesta politiska thrillers, har sålts i mer än 270 miljoner exemplar på 37 språk. Största framgången fick han med Kane and Abel som filmatiserades och 1985 blev miniserie med Peter Strauss och Sam Neil i huvudrollerna. Romanen Sons of Fortune från 2003, (på svenska Blodsbröder)blev också en stor framgång.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22