1980 – Yorkshirekvartetten

Nov 2nd, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till 1980Av David Peace
Nineteen Eighty 2013
Översatt av Rebecca Alsberg
Modernista 2013
ISBN 978-91-86629-87-8, 464 sid

Det började med 1974, fortsatte med 1977 och nu är vi framme vid 1980 i David Peaces Yorkshirekvartett och den fortsätter i samma hjulspår som de tidigare: Polisen jagar fortfarande den undflyende mördare som kallas The Yorkshire Ripper men till synes ligger förbrytaren hela tiden steget före vilket får tidningarna att häckla poliskåren och allmänheten att desperat se sig om över axeln.

David PeaceVarje bok är som ett kapitel i en fortskridande cykel av händelser och varje bok är skrivet på de säreget korthuggna språk som är Peaces signum. Hans dialoger är mättade, hans beskrivningar av förvirrade människors flyktiga tankar väl formulerade och beskrivningar av miljöerna innehåller faktiskt mycket mer än buskar, sten och byggnader.

Jag poängterade efter min förra recension av Peaces 1974 att översättaren Rebecca Alsberg inte kan ha haft ett lätt arbete att mejsla fram det råa, korthuggna och ändå innehållsrika språk som böckerna innehåller. Jag påpekade också att det fanns stilmässiga likheter mellan Peace och amerikanen James Ellroy. Båda dessa påståenden gäller även denna bok som erbjuder en strimma av hopp i en kolsvart värld där dock det kolsvarta har en förvånansvärd dragningskraft.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22