1977 Yorkshirekvartetten bok 2

Jun 12th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till 1977Av David Peace
Nineteen Seventy Seven 2000
Översättning Rebecca Alsberg
Modernista 2013
ISBN 978-91-7499-252-6, inb, 382 sidor

Jag ska genast erkänna: jag har bara läst den första tredjedelen av boken, den andra i serien Yorkshirekvartetten. Jag behöver inte veta hur det går, och det är ganska ovanligt när det gäller spänningslitteratur. Men jag står inte ut med berättelsen. Det finns inte en sympatisk person, det är rasism, könsförtryck och polisövervåld hela tiden. Kanske var det så 1977 i Yorkshire, och författaren gjort ett utomordentligt gott arbete med att beskriva den solkiga verkligheten under den period när The Yorkshire Ripper mördade prostituerade.

David PeaceJag vill alltså inte säga att detta är en dålig bok, bara att jag inte kan uppamma minsta intresse för hur det berättas. Det är väldigt kortfattat och mängder med dialog. Ingen av de två huvudpersonerna, den lyckligt (?) gifte polisen som mest oroar sig för att den prostituerade han (också?) älskar skall mördas, och den avdankade journalisten skulle jag vilja bli närmare bekant med.

Jag vet att den första delen i kvartetten, 1974, fått en del goda recensioner, och säkerligen kommer det en del goda nu också, men jag vill inte läsa mer. Även mina medrecensenter i Dast, Jean Bolinder och Per Magnusson, hade invändningar mot 1974.

Men jag slutar här.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22