1974 Första delen av Yorkshirekvartetten

Oct 8th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till1974Av David Peace
Nineteen Seventy-Four: The Red Riding Quartet, Book one
Översatt av Rebecca Alsberg
Modernista 2012
ISBN 9789186629854

Det hör inte till en recensents drömsituationer att få en bok på ca 350 sidor i en bunt med lösa blad. Jag satte mig att läsa i ett väntrum på sjukhuset och tappade snart alla dess blad. Så tog det någon timme att sortera innan jag började om.

Nå, skam den som ger sig. Jag har kämpat mig igenom opuset i alla fall och lärt mig hålla reda på sidorna. Det handlar om bestialiska flickmord och börjar med en presskonferens om att en liten flicka, tioåriga Clare Kemplay, 129 cm och 32,6 kg, försvunnit. Så småningom hittas hennes nakna och skändade kropp. Hon har blivit torterad, våldtagen och strypt.

David PeaceEn av reportrarna är Edward Dunford på Post. Han kan likna min Jöran Bundin från 1967, en antihjälte och tidningsreporter. Men i denna bok, 1974, är det mesta våldsammare, brutalare och mera motbjudande än i de flesta andra kriminalromaner. Sida efter sida fylls med slappa, vulgära och utmanande dialoger.

1947 är ingen dålig roman. Den ger en konsekvent bild av mänsklig låghet och vidrighet när den är som värst. Men det är ingen bok som (när den blir inbunden) skulle locka mig till ett köp. Själv vill jag inte foga den till min (redan alltför stora) deckarsamling och jag vet ingen människa jag skulle vilja ge den till. Den får mig att må illa och jag önskar inte få någon att känna detsamma.

JEAN BOLINDER


Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22