1968 – DE GRÄNSLÖSA DRÖMMARNAS ÅR

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Mark Kurlansky
1968. The Year That Rocked the World 2004
Översatt av Frederik Sjögren
Ordfront 2005

Originaltiteln om året som skakade världen är kanske adekvatare än den svenska titeln där de ”gränslösa drömmarna” mer avspeglade inställningen bos en ganska liten politisk falang som hoppades på att Maos framtidsperspektiv också skulle bli västvärldens. Men det hände mycket det året – studenterna i Paris revolterade, Pragvåren inträffade, Vietnamkriget gick in i en ny fas och både Martin Luther King och Robert Kennedy mördades. I Sverige fick vi en kårhusockupation men så långt sträcker sig inte Kurianskys kikare, den ende svensk som är nämnd i boken är von Rosen och då handlar det om Afrika.

Försöket att göra en världsomspännande översikt om ett enda år har resulterat i en bok på drygt 400 sidor och det räcker naturligtvis inte. Mycket fattas och av det som finns med är det mesta beskrivet ur ett amerikanskt perspektiv trots att författaren gör sitt bästa för att dölja det ibland.

En del har han fått alldeles om bakfoten. Han påstår att för Bob Dylan började 1968 med att John Wesley Harding släpptes och att det var en återgång till rötterna som folksångare. I själva verket var det en uppföljare till Nashville Skyline och han backades upp av några av Nashvilles bästa studiomusiker. Men det är kanske en petitess.

Påståendet att det aldrig funnits ett år som 1968 är säkert en sanning – precis som det inte funnits något år som 1912, 1939, 1914, 1960, 1991 eller 2005. Det har alltid legat någon form av rebelliskhet i luften.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22