1905 – DE GLÖMDA REVOLUTIONERNAS ÅR

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Börje Isaksson
Ordfront 2005

1905 var utan tvekan ett märkesår. I juni gav Norge den svenske kungen sparken. Trots att svenskarna hotade med krig blev det till sist en fredlig separation. Det kan ha hängt ihop med att Sverige hade det kärvt på arbetsmarknaden – då som nu. Detta år skakades landet av sin största arbetsmarknadskonflikt i historien med 18.000 människor lockoutade. 1905 var året när hundratals människor mejades ner utanför Vinterpalatset i St. Petersburg och de första sovjeterna bildades efter att besättningen på pansarkryssaren Potemkin gjort myteri. Tsaren behöll makten och skickade pansarskepp för att kväsa Finlands motstånd mot den ryska överhögheten.

Börje Isaksson har skrivit ett 40-tal böcker tidigare och gjort sig ett namn som en intressant författare. Här målar han med breda penseldrag en fascinerande berättelse om ett år som faktiskt betydde en hel del för svensk historia framöver.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22