1793

Oct 11th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till 1793Av Niklas Natt och Dag
Forum, 2017
ISBN 9789137150253, inbunden, 452 sidor

Det är glädjande att konstatera att 2017 har varit ett fantastiskt år för deckardebutanter. Förra året delade inte Svenska Deckarakademin ut något debutantpris, i år finns flera kandidater.

Niklas Natt och Dag är en av dem. Hans historiska kriminalroman 1793 har inte många spår av nybörjare. Han har skrivit en historisk roman om just det år som titeln anger. En tät, spännande och informativ bok om livet i Stockholm några år efter attentatet mot Gustav III. Kanske är den överambitiöst lite för lång.

Människorna i staden mår inte bra. De är missnöjda och lever i nöd. Några få skor sig på innevånarna. Ett stympat lik hittas i Fatburen på Södermalm. Den lungsjuke Cecil Winge tar sig an fallet och tar hjälp av palten Cardell. Det blir en kapplöpning mot tiden i flera plan.

Samtidigt får vi följa den unga Anna Stina som orättvist blir anklagad för hor och sätts på spinnhuset. En tredje parallellhistoria behandlar den unge Kristofer Blix liv. Han hamnar i en situation som är svår att ta sig ur. De tre historierna berättas var för sig utan avbrott, inga snabba TV-klipp här. Det känns tryggt och sympatiskt. Men naturligtvis har de något gemensamt och upplösningen sker i en och samma berättelse.

Persongalleriet är synnerligen väl gestaltat, 1700-talsmiljöerna är insiktsfulla och målande. Författaren har inte lurats att använda alltför många tidsmarkörer, tvärtom de ligger på en lagom nivå. Det är rått, kallt, cyniskt och ibland blodigt, men samtidigt finns där en värme och medmänsklighet mellan människor.

Det är nu ganska många år sedan priset Flintyxan lades ned, utmärkelsen till bästa historiska deckare. Den här boken hade varit självskriven till det priset.

NISSE SCHERMAN

Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dag. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22