1628 TÅGET ÖVER BÄLT

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till 1658 Tåget över BältAv Lars Ericson Wolke
Historiska Media 2008

Mitt bland alla mejl om mitt behov av penisförlängare och Viagra kom ett från en gammal prenumerant på DAST Magazine. Han ville veta varför i herrans namn jag skrev så mycket om historiska böcker i en tidskrift som handlade om detektivromaner och kriminallitteratur. Jag suckade förstås. Detta var ytterligare ett bevis för att människor bara läser det de vill läsa. När jag övertog DAST 1994 (mitt första nummer kom vintern 1995) kallade jag DAST ”tidskrift för underhållningslitteratur” och som den egoistiske typ jag är anser jag att det som underhåller mig är underhållningslitteratur.

När jag nu läser den kände historikern Lars Ericson Wolkes bok om kampen mellan Sverige och Danmark finner jag att det är mer än ren underhållning som länkar DASt:s tidigare och senare inriktning. På sätt och vis är detta maffialitteratur, en beskrivning om makthungriga människors möjligheter att skicka kanonmat hit och dit för att maffialedaren ska öka sitt inflytande, sin prestige  och sin förmögenhet.

Somliga av dessa typer hade mer tur än andra. När Karl X Gustav 1628 genomförde invasionen av Danmark genom att skicka sina knekar över Bältens is slutade vågspelet med freden i Roskilde. Den svenska maffian fick då en tredjedel av Danmarks territorium, ryckte åt sig Skåne, Blekinge, bohuslän och Halland. Släng dig i väggen Lucky Luciano!

Det här är en spännande historia. Nu är Wolke historiker av facket så en del av berättelsen är träig, men den är desto grundligare genomförd. Sedan man läst färdigt (och helst en gång till, eftersom namn och orter är många) är man betydligt mer kunnig i 1600-talshistoria än tidigare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22