11 GRAM SANNING

Feb 15th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till 11 gram sanningAv Daniel Akenine
Hoi förlag 2014
ISBN 978-91-86775-93-3, inb, 250 sid

En bok som passar precis i dagens oro för den allomfattande övervakningen på Internet. Inte bara spionorganisationerna utan också kreditkortföretag, sökmotorerna, mejlförmedlarna och butikernas kundkort håller rätt på vad vi gör. Och störst är Google. Det har kommit reportageböcker som berättar hur mycket det företaget vet om oss, med hjälp av det som kallas big data.

Daniel AkenineHur oskyddade ska vi känna oss? Helt utlämnade, tycker tydligen Daniel Akenine som är teknik- och säkerhetschef på Microsoft (inte heller ett litet företag). Han har dessutom en bakgrund som fysiker och hjärnforskare.

Spindeln i nätet i denna hans debutbok heter FAACTS och är ett  sökmotorföretag. Likheter med verkliga sådana infinner sig genast.

En av de viktigaste hjärnorna bakom företagets framgångar är nu på väg att helt ta över världen. Det beskrivs hur han tänkt sig detta men hur nära det ligger verkligheten kan jag omöjligen avgöra. Författarens bakgrund lovar att detta också ska vara en ögonöppnare. Men det känns inte helt övertygande. Även om sökmotorerna kan manipuleras och få oss okunniga användare att dra felaktiga slutsatser av de ”fakta” som presenteras så litar jag i så fall på NSA och FRA att de håller koll (otrevlig tanke egentligen…).

Fast författarens jobb är ju att göra sin berättelse trovärdig inom sina ramar, och då är jag inte helt nöjd.

Det är datageniet, den onde, som med hjälp av en Goliat i cyberrymden, som i boken bekämpas av en tonårig svensk (datageni också han), och en medelålders kinesiska, politisk flykting, som möts på Gotland, två David med dåliga odds.

Berättelsen hoppar mellan de olika parterna och spänningen hänger på om de goda kan hinna slå de onda, och hur de onda tänkt sig världsherraväldet.

Det är segt i början. Det tar sig med klassisk icke-elektronisk action mot slutet, och slutknorren är intressant.

Men för att vara ett datahot så behövs det lite väl mycket fysiskt våld (som inte förklaras särskilt väl) för att detta ska kännas som en renodlad elektronik-thriller.

En intressant debut, men för mig känns det som om författaren skulle ha kunnat skriva en mer övertygande skildring av vårt beroende av och tillit till såväl internet som de stora jättarna som förfogar över allt mer kunskap om oss enskilda användare. Det behövs inte världsherravälde för att skrämma oss.

Gör ett nytt försök, Daniel. Det bör du klara av.

LEIF-RUNE STRANDELL

Daniel Akenines kriminalroman är en högst aktuell bok om kontroll av samhällets medborgare. Om hur man skaffar kunskap om vad människorna gör, vill och önskar. Dessutom handlar boken om hur man påverkar medborgarnas viljor och önskningar och hur man skriver om sanningen till den man själv vill ha. Det är inte utan att man känner igen lite av det senaste årets avslöjanden.

Det är naturligtvis en skrämmande framtid författaren utmålar, en framtid som inte är långt borta, kanske är vi redan där. Information mäts här i gram och 11 gram är vad som behövs för att behärska världen. Självklart finns det onda krafter som ämnar göra detta.

Elias är bokens huvudperson som hamnar i ett äventyr han inte kunnat föreställa sig. Det börjar med att hans far som är forskare dör på Antroposofernas Centrum i Järna. Omständigheterna är minst sagt mystiska. Författaren håller spänningen vid liv utan att beskrivningarna blir allt för tekniska. Det är också intressant att läsa om Antroposoferna.

Detta är en debutroman som lovar mer. Daniel Akenine har åstadkommit en bok som är dramatisk och som ger en tankeställare om dagens informationssamhälle. Läsarna kräver mer!

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22