11.22.63

Nov 29th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till 11. 22. 63.Av Stephen King
Hodder & Stoughton 2011
ISBN 978-1-444-72729-6, 749 sid

I Sverige minns de flesta var de befann sig när Olof Palme mördades på Sveavägen. Somliga kommer också ihåg vad de gjorde när nyheten om mordet på president John F. Kennedy inträffade i Dallas den 22 november 1963.

Det är om sådant som Stephen King utgår från i sin 54:e roman 11.22.63. Sådant och den gamla sf-teorin om att man kan tidsresa och förhindra att något händer eller att se till att något händer.

Här lyckas läraren Jake Epping med hjälp av en dödligt sjuk krogägare förflyttas bakåt i tiden, till slutet av 50-talet, för att under antaget namn ta reda på sanningen om mordet 1963 i Dallas. Det blir både science fiction, samhällskunskap och nostalgi under en resa med mottot från grushandlare Göte Borg: ”Det var bättre förr!”

Stephen KingMan kan undra varför han hamnar så pass tidigt bakåt, men King har känsla för hur man bygger en berättelse och efterhand fattar man upplägget. Uppdraget visar att Lee Harvey Oswalds göranden och låtanden inte helt stämmer med Warrenkommissionens slutsatser eller ens med de som Oliver Stone kom fram till i filmen JFK. King använder sig av alla tvivel om historieskrivningens giltighet och de moraliska uppfattningarna om att tidsresa för att förändra någonting och har åstadkommit en riktigt spännande och välskriven, om än nästan för tjock thrillerliknande roman.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22