Vem bestämmer? Kritikern eller jag?

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Övrigt

Det finns visst en klick människor som bestämmer vad som är kultur och sätter ramarna för den. De har tydligen gjort till ett axiom att folkets kultur (dit kan man räkna bland annat massmarknadslitteratur, dansbandsmusik och i vissa fall kriminalromaner)i inte får räknas till den riktiga kulturen.

Då undrar jag: kan man endast tycka om en sorts kultur? Nej, jag tror i stället att det är tidpunkten för läsningen, stämningen, vilka man nyss umgåtts med som spelar roll i valet av den litteratur man väljer. Det är inte omöjligt att för en och samma människa att med glädje läsa Dostojevskij och Mickey Spillane – fast det sker nog mer sällan samtidigt.

På vissa håll anses det inte fint att läsa deckare eller massmarknadslitteratur av något som helst slag. Mest är idén utbredd hos den medelklass som anser sig vara intellektuell, men den finns också hos kritiker som låtit sig bli uttolkare för en socialgrupps försök att göra sin smak till ett uttryck för den Enda Goda Smaken. På det sättet kan man markera social distans och ge sig själv en överhöghet, som självklart är intressebaserad, gentemot andra grupper som man anser har en lägre position och underordnad auktoritet.

Medelklassintellektuella – som inte beundrar andra än sig själva och sådana som omfattar samma värderingar som de själva – värnar om sin egen kultur och de som tycker annorlunda stämplas som kulturella skamfläckar eftersom de har så dålig smak.

Det är inget nytt att lägga olika kulturyttringar i fack, att skära schabloner av dem. Så har det varit i mer än hundra år i Sverige, ända sedan läskunnigheten började spridas bland folket. Och när folkets breda lager inte tyckt om samma saker som de människor som anser sig vara samhällsbärare har folkets smak förringats.

BÖRJE BERGSTRÖM

Det var minsann en salva. Efter att ha kontrollerat med några av denna tidnings skribenter har jag dragit slutsatsen att det inte kan vara oss du skäller på.

DAST-red

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22