Recensionskommentar

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Övrigt

Detta brev till DAST borde ha publicerats nummer 4, men fick stå över av plats- och tidsbrist.

Jag har precis fått DAST 3/2002 och på det hela taget är det som vanligt. Jag vill dock kommentera Jan Hoffs recension av Minotauren 13.

Det var den sämsta recension jag läst på flera år, om recensenten inte har någonting vettigt att säga om publikationen utan bara lägger ut texten okunnigt om en genre som, han inte ens säger sig tycka om så är det mycket bättre att inte publicera något alls. Den här recensionen får mig att tänka på andra inskränkta texter man ser ibland. De är oftast skrivna av någon som presenterar sig som lärare, bibliotekarie eller så (och alltid verkar vara en korrekt äldre herre) och handlar om hur uselt något populärt verk är.

På sistone har Thomas Polvall visat sin okunnighet om Harry Potter. Förr om åren brukade en Torvald Larsson skriva recensioner av Stephen King-böcker han inte verkade ha läst. Den här typen av journalistik klarar vi oss gott utan.

HANS PERSSON

Svar:

DAST vill gärna ha en dialog med läsarna. Alla kan inte hålla med om allt som skrivs om böcker, författare eller annat. Men tidskriften tillåter förstås recensenter och artikelförfattare att ha den åsikt de har. Den som inte gillar en bok eller tidskrift skriver det. Jan Hoff menar att Minotauren blir mer och mer lik DAST. Ett betyg så gott som något enligt vår mening. Även resten av recensionen är genomgående positiv och Jan Hoff ger Minotauren ett gott betyg, detta trots att han inte tycker om genren som sådan.

Redaktionen kan därför tyvärr inte hålla med Hans Persson i hans påstående att recensionen skulle vara inskränkt eller att recensenten skulle vara okunnig.

I övrigt kan vi bara hålla med. Alltför många ”besserwissrar” brer ut sig på våra kultursidor och delger oss ”sanningar” ofta strömlinjeformade – som vi utan saknad skulle kunna vara utan.

HELMUTH GLÖCK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22