UTOMJORDISK LILLPIGA

Apr 14th, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Novell

 

 

Novell av GÖRAN H I JOHANSSON

Han är brylling med Gekås grundare men bor själv i Lund. Där forskar han om forntida astronomiska fenomen. Som flitig fritidsfilmare har han insett att ju elakare hans humor är, desto mer utskrattad blir han. Följande novell är en pastisch som hade varit trovärdig kring år 1900, när människor trodde att andra planeter i vårt solsystem var bebodda. På den tiden hade människor ännu ej insett att raketer är det mest realistiska sättet att genomföra rymdresor.

_________________________________________

torsdag 10 december 1896

Kära syster
Jag ska gifta om mig, med kyrkoherden. Låt mig förklara varför.

I augusti hände något otroligt. Min lillpiga Jenny skrek när hon höll på att brinna inne. Sedan blev det tyst. Varpå hon dök upp ur tomma intet, utomhus. Ytterligare en likadan flicka kom, och nästan likadant klädd. Jenny var förvånad och lättad. Den andra flickan var enbart förvånad. Hon försvann. Jenny försvann men kom tillbaka. Ytterligare två flickor kom, Jennys avbilder, och nästan likadant klädda. Alla försvann. Jenny kom tillbaka chockad.

Hon berättade. När det börjat brinna så hade hon önskat sig bort. Då försvann hon till en märklig plats. Där såg hon den första flickan. Förvånad hade hon backat flera meter och önskat sig därifrån. Då kom hon tillbaka hit. Flickan kom efter. Hon blev förvånad så hon önskade sig bort, och hamnade hos den sista flickan. Förvånad försvann Jenny dit. Sedan kom de hit. Den sista flickan stack förvånad tillbaka hem. De andra följde efter. Varpå Jenny erinrade sig sina plikter.

Jag frågade kyrkoherden. Djävulens bländverk, svarade han. Flickorna bevisade att de troget ber sina böner. Så han skrev till en professor i Lund.

***

I tre veckor brevväxlade vi med professorerna i Lund. Flickorna for fram och tillbaka, varpå kyrkoherden skrev ner allt de berättade om de två platser där de två andra flickorna hör hemma. Professorerna fick intrycket att den ena bor på Venus och den andra på Mars. Flickorna fick tydligen förmågan till astral projicering när de första gången “var på kvinnors vis”.

Professorerna uppmuntrade oss att experimentera. Flickorna flyttade saker mellan planeterna. Jag erbjöds ett vad. Tjugo kronor för att ta med Jenny och visa att det inte är fusk. Vi besökte Lund. Jag vann vadet.

Efter besöket i Lund kom drivor med post. Flickorna for fram och tillbaka med brev mellan planeterna. Sedan ny resa till Lund, mot betalning. Flickorna flyttade många lådor. Efteråt berättade professorerna. Flickorna flyttade recept på läkemedel. På Venus finns botemedel mot “fransosen”. Botemedlet vill professorerna börja tillverka här på Jorden. Det var så skamlöst att jag avskedade Jenny. Otroligt nog anställde kyrkoherden henne.

Varpå kyrkoherden ville köpa sankmarken vid ån. Jag sålde eftersom jag behövde pengarna. Sedan fick jag veta hur allt hänger ihop. På Venus finns ett välsmakande sädesslag som liknar ris och här på Jorden växer vilt i norra Amerika. Det ville kyrkoherden odla och sälja. Varpå han var så fräck att han lejde mina drängar och pigor. Utan arbetskraft blev jag tvungen att sälja allt till kyrkoherden.

Vi skrev kontrakt på banken. Jag fick löfte om betalt om en månad, med ränta under tiden. Kyrkoherden hade fått ihop pengar genom banken, med marken som garanti.

***

Handpenningen använde jag för att leja advokaten inne i stan. Försäkringsbolaget vägrade nämligen betala för branden. De ansåg att det var mitt fel eftersom jag druckit vin. Så oförskämt.

En vecka senare var bankens och försäkringsbolagets direktörer försvunna. Konkurs, så bröderna stack efter att ha hjälpt varandra att luras. Jag lär inte få några pengar. Efter försäljningen har jag bara kvar mina personliga tillhörigheter.

Eftersom advokaten förvaltar bankens konkursbo så måste kyrkoherden bums återbetala lånet. Kyrkoherden tvingades sälja marken till advokaten.

***

Sedan kom katastrofen. Genom att flytta saker mellan planeter så anses Jenny ha gjort sig skyldig till både smuggling och olaga postbefordran. Hon har begått brotten på uppdrag av sin arbetsgivare. Så jag skriver medan jag och kyrkoherden sitter häktade.

Advokaten hade anmält oss. Samtidigt bad han kunglig majestät om att få bli generalkonsul för Venus och Mars, så kan han lagligt flytta vad han vill.

Landshövdingen agerade mellanhand. Majestätet gjorde torpardottern till generalkonsul. Landshövdingen berättade för Jenny att visst är hennes pappa hennes förmyndare. Dessutom måste hon lyda sin husbonde. Men då måste de sluta blanda ihop flickorna. Det kan de inte.

Advokaten blev snopen. Dessutom är Landshövdingens ynkrygg till son två år äldre än torpardottern. Ett snyggt framtida par eftersom hon blivit uppkäftig sedan hon fick förmågan till astral projicering. Tyvärr har det gått lika lyckosamt för de två andra flickorna.

Den ende advokat som finns att tillgå är han som anmälde oss. Han räknar med att vi har svårt för att betala. Så han åtog sig fallet under förutsättning att jag gifter mig med kyrkoherden. Då blir det ju bara ett fall. Kyrkoherden är änkling så man kan ju säga att vi befinner oss i samma situation. Därför hoppas jag att du kan komma till häktet på lördag 19 december, som bröllopsvittne. Var snäll tag med fem kronor till advokaträkningen.

Angående mina framtida “äktenskapliga plikter”. Kyrkoherden är villig att vänta tills han botats från “fransosen”.

Din tillgivna syster

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22