Visst skriver kvinnor deckare men förlagen stoppar dem!

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Notis

Av ELISABET PETERZÉN

Läser åter i DAST om de ständigt frånvarande svenska kvinnliga deckarförfattarna. Land efter land nämnt, där samhällskritiska kvinnliga deckarförfattare lirar triumfer; endast i Sverige lyser med sin frånvaro.

Grundtonen är den, att det är svenska författares fel. Ryck upp er tjejer, sätt igång och skriv, förläggarna står och väntar på era alster med uppsträckta händer.

Det finns en annan förklaring, som konstigt nog inte varit uppe till diskussion:

Det skrivs minst lika många deckare av kvinnor i Sverige som någon annanstans. I Sverige refuseras de däremot, varpå förläggarna fortsätter gråta offentliga krokodiltårar.

Jag håller själv på att avsluta en ny sådan deckare. Mitt tyska förlag väntar på den, men jag kommer inte ens att orka skicka in till något svenskt förlag. Jag vet ju att de refuserar, liksom de refuserat mina tidigare samhällskritiska deckare, under allehanda märkliga krumbukter. Den av mina böcker som sedermera blev storsäljare i Tyskland, har Sara Paretsky och Doris Gercke offentligen uttryckt sin uppskattning av. I Sverige finns den inte.

Jag har en kollega, väletablerad svensk författare med många utgivna böcker. Hennes deckare gick även den golgatavandringen genom den svenska förlagsvärlden, varefter den nu är översatt och snart kommer att utges i Tyskland. Det finns naturligtvis fler än vi två; vi är bara toppen på isberget, som man säger. Vi kan åtminstone lägga fram bevis i form av böckerna…

Så grabbar: förläggarna ljuger. De vill inte alls ha några kvinnliga samhällskritiska deckarförfattare.

Det är bara krokodiltårar de gråter. Författarna finns, manusen finns. Till och med böckerna finns, men bara i utländsk översättning.

Varför inte ta den debatten till omväxling?  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22