Veteranbok släppt

Jan 31st, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Notis

Håkan WahlbomFörfattaren Håkan M. Wahlbom, som när han vaknade ur narkosen efter att ha opererats för brusten blindtarm, fann tidningarna fyllda av nyskrivna artiklar om Nazitysklands nederlag vid Stalingrad. Intresset för denna strid – som pågick mellan den 21 augusti 1942 och 2 februari 1943 – och dess efterbörd har sedan följt honom genom livet. Han blev som förste svensk med i de tyska krigsveteranernas förening och har tillsammans med dessa gamla män besökt olika träffar med ryska veteraner i Stalingrad.

Lördagen den 30 januari (på sin 86:e födelsedag) höll han releaseparty för sin tredje bok om händelserna 42–43. Stalingrad – De sista veteranerna berättar är en 286 sidor lång skrift som berättar om de överlevandes erfarenheter. Det är en bok som utspelar sig i stridernas mitt men egentligen handlar om konsten att bli kvar bland de levandes skara. Till det krävs naturligtvis god fysik men än viktigare tycks humor och organisationsförmåga vara.

De två tidigare böckerna är kommenterade översättningar från tyska av Horst Zank (nu avliden veteran som även finns med i den nya boken. De heter Stalingrad – Inringningen (recenserad i Dast: http://www.dast.nu/recension/stalingrad-inringningen) och Stalingrad – Fångenskapen.

KJELL E. GENBERG (Text och foto)

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22