Tegnérmuseet i Lund fyller 150

May 30th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Notis

TegnérmuseetTegnérmuseet i Lund (bilden till höger, foto Viveca Ohlsson) är nordens äldsta författarmuseum och lördagen den 2 juni firas att museet fyller 150 år. Det blir en heldag med föreläsningar om litteratur-, kultur- och museihistoria. Tegnér själv gestaltas av skådespelaren Mats Granath.

Den 3 juni 1862 förvärvade ett antal herrar i Lund ”den av den framlidne biskopen mm Esaias Tegnér fordom bebodda och begagnade fastigheten”.

Museets fyra rum är en mindre del av den stadsgård där Tegnér bodde 1813–1826. Han var då professor i grekiska vid Lunds universitet och det var här han skrev sina berömda diktverk. Tegnér var en av dåtidens mest kända kulturpersonligheter och stor lundaprofil. 1826 fick han tjänsten som biskop i Växjö stift och lämnade då Lund.

Idag finns det cirka 500 föremål i museet med anknytning till Esaias Tegnérs liv och verk. Det är möbler som tillhört honom, böcker, manuskript, hårlockar, autografer, servisdelar, stearinljus – ja till och med Tegnérs ”sista snus” finns utställt.

Tegnérstiftelsen som svarar för skötseln av museet består av Louise Vinge, professor emeritus i litteraturvetenskap, Anders Jansson, intendent på Kulturen och Bengt L Andersson, Kulturens ordförande. Museet är öppet varje lördag juni–augusti och en vardag i månaden under övriga året och visas då av Karl Ardeberg.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22