Stockholm Nord: svensk rymdverksamhet

Feb 12th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Notis

Scandic GrahnTorsdag 16 februari kommer rymdingenjören, hedersdoktorn, författaren och Sollentunabon Sven Grahn till Scandic Hotel i Sollentuna för att berätta om sin verksamhet inom Rymdbolaget där han varit drivande bakom den tidiga svenska pionjärssatsningen på små, kostnadseffektiva rymdfarkoster, något som idag alltmer efterfrågas internationellt. Han är sedan 2006 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin och fick året efter H.M. Konungens medalj av 12:e storleken med högblått band. 2008 förärades han Thulinmedaljen i guld. 2011 utkom hans memoarer, Jordnära rymd – min rymdhistoria. Hans föredrag heter Hopplöst förälskad i rymdfärder.

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under vårsäsongen, fram till den 27 april, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Lejdström x 5Förra veckans möte handlade om Stockholms första nattklubb:
”Min mor var Sveriges första nattklubbsdrottning, inte Alexandra Charles!”

Detta välunderbyggda påstående uttalade författaren Kristina Lejdström när hon torsdagen de 9 februari berättade om sin bok Grotta Azurra, som var det mest populära vattenhålet för 20- och 30-talens celebriteter – motsvarigheten till dagens Café Opera eller Operabaren – en sluten nattklubb som låg två trappor under gatuplanet i en gammal ved- och kolkällare på Grev Magnigatan 5 i stadsdelen Östermalm. Den hade börjat som klubben Circolo Italiano bytte namn åtskilliga gånger innan den kom att heta Grotta Azurra – den blå grottan.

Efter att den grundande italienaren lagt av togs grottan över av Lejdströms far och sedermera av hennes mor.

Grotta Azurra var olik alla andra nattklubbar. Eftersom den låg ett par under jord utövade klubben ett snudd på magiskt inflytande på småstaden Stockholms invånares fantasier. Det måste hända mycket skumt i en sådan lokal, tyckte folk. Fast syndfullheten var inte så stor som vanligt folk i stan trodde. Däremot avskydde myndigheterna när de inte hade kontroll på folk, i synnerhet nattsuddare som inte gick till sängs senast elva. Man tog till alla möjliga medel för att stänga stället – razzior för att kolla om det såldes sprit (förfärligt olagligt), dansades (förfärligt omoraliskt) och om det vistades homosexuella i lokalen (den läggningen var förbjuden i lag). Genom att damma av en gammal lag från Oscar II:s tid stämplades ägare Leijdström som ”lösdrivare”. Det var då hans fru tog över.

Klubben (medlemsavgift 50 kr/år) blev ett populärt sällskapsnav för konstnärer, författare och skådespelare, trots bristen på serveringstillstånd och trots att svartklubben öppnade mycket sent. Men medlemmarna kunde smutta på sin egen deponerade alkohol till sin portion bacon & ägg.

Sven Arefeldt lekte fram foxtrot, vals och tango på pianot och dessutom quickstep, shimmy och charleston. Poeten Nils Ferlin steppade med ett glas i ena nypan och en Corona II rykande i den andra, Evert Taube och Lillebror Söderlund hade sångdueller och Vilhelm Moberg spelade munspel och stamgästen Jussi Björling sjöng så att taket höll på att lyfta.

Det var sannerligen en intressant dos Stockholmiana som serverades denna kväll.

Kommande möten
Torsdag den 23 februari
kommer Håkan M. Wahlbom (född 1930), författare och tidigare verksam inom rederi- och skeppsmäkleribranschen, för att berätta den intrikata historien om sin far skådespelaren Nils Wahlbom som avled för exakt 80 år sedan. Om honom har han tillsammans med Kjell E. Genberg skrivit boken Från pråm till tilja. Som tvååring bodde Nils 1888 tillsammans med sina föräldrar på en pråm i Sundsvalls hamn när staden drabbades av en förödande brand. Nils kom ifrån föräldrarna men hittades senare, något han som vuxen grubblade mycket över. Är jag den rätte Nils Wahlbom? Han blev själv skådespelare, spelade mot den tidens stora både som dramatisk aktör och revyartist. Mest känd blev han genom filmen. Han hade både huvud- och biroller i 37 filmer. Men boken handlar inte enbart om honom, den är också en exposé över teaterns och filmens utveckling under första delen av 1900-talet och innehåller roliga, tragiska och rörande berättelser om dem som roade svenska folket innan TV:n kom.

Torsdag 2 mars
får vi besök av överstelöjtnant Jan Forsberg, flitig artikelskribent om militärhistoria, militärteknik, säkerhetspolitik och strategi som han undervisat om på Försvarshögskolan. Forsberg är född i Skanör och han började också sin militära bana på P7 i skånska Revingehed. Han är mycket kunnig när det gäller andra världskriget och inför sin bok Luftwaffes elit, som han ska föreläsa om, genomförde han grundliga efterforskningar i arkiven om de uppdrag de olika flygarna genomförde och djupintervjuade historiernas fyra huvudpersoner.

9 mars
Författaren och domaren Omi Söderblom har arbetat i Svea hovrätt i snart 22 år. Hennes bok heter I skuggan av Nathan och handlar om den hyllade ärkebiskopen Nathan Söderbloms äldste son som var bisexuell skådespelare, något som inte kunde accepteras av föräldrarna. Omi är Nathan Söderbloms barnbarnsbarn. Ett nytt verk är på gång.

16 mars
Charlotta von Zweigbergk är journalist och författare och har kommit ut med fjorton böcker inom olika genrer.  Kommer att prata om sin nya barnboksserie som handlar om Ebbe och mamman, om sin senaste relationsroman Hundkärlek men förstås också om sin kritikerhyllade och Augustnominerade bok Fattigfällan.

23 mars
talar författaren Rolf Christerson under rubriken Från Grönköping till romaner och haikudikter. Han har nämligen medarbetat i varje nummer av Grönköpings Veckoblad sedan 1970-talet. Dessutom har han skrivit 39 böcker i olika genrer: pedagogik, ledarskap, humor, romaner och poesi. Hans senaste roman, Ensam under stjärnorna, utkom i april 2016 och handlar om en bergslagsby på 1950-talet.

30 mars
kommer Odd Zschiedrich som är kansliansvarig hos Svenska Akademien, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket och ceremonimästare vid hovet berättar om Svenska Akademiens historia och verksamhet under rubriken Snille och smak under 230 år.

6 april
berättar författaren och globetrottern Per Erik Tell om sin nya bok Till fots genom Europa, en resa som började i Abbekås i Skåne och slutade i spanska Pamplona.

13 april 
kommer sällskapets ordförande Ulf Broberg för att berätta om sin nya roman om Uppsalapolisen Kenneth Klintman. Boken heter Den döende radiomannen och ställer frågan om vad som händer när ens förväntade livslängd plötsligt och överraskande blir dramatiskt förkortad? Kanske ges det till och med ett svar …

20 april
kommer fotografen och författaren Larsåke ”Skuggan” Thuresson för att tala om sin bok Ikoner. Den innehåller mer än 600 spektakulära och närgångna fotona ur hans samling av bilder från 60-talets början till mitten av 70-talet på svenska och internationellt berömda artister. Boken väger 3,2 kilo så det är ett tungt innehåll.

27 april
Författaren, pedagogen och skrivcoachen Kerstin Svevar har i sitt författande hämtat inspiration från sin egen livsresa (delvis beskriven i ungdomsboken Utan att säga hej då) och hon berättar om att skriva i olika genrer, alltifrån bilderböcker till erotiska noveller. Kerstin har skrivit ett femtiotal läroböcker i svenska, arbetat som skrivpedagog i över tjugo år och är numera skrivcoach.

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22