Stockholm Nord: Luftkrig under andra världskriget

Feb 26th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Notis

Scandic ForsbergTorsdag 2 mars besöks Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord av överstelöjtnant Jan Forsberg, flitig artikelskribent om militärhistoria, militärteknik, säkerhetspolitik och strategi som han undervisat om på Försvarshögskolan. Forsberg är född i Skanör och han började också sin militära bana på P7 i skånska Revingehed. Han är mycket kunnig när det gäller andra världskriget och inför sin bok Luftwaffes elit, som han ska föreläsa om, genomförde han grundliga efterforskningar i arkiven om de uppdrag de olika flygarna genomförde och djupintervjuade historiernas fyra huvudpersoner.

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under vårsäsongen, fram till den 27 april, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Wahlbom x 5Förra veckans möte handlade om skådespelaren Nils Wahlbom:
Uppslutningen var måttlig när Håkan Wahlbom talade inför Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord. De tappra som slutit upp påpekade att det var den fruktansvärda halkan som orsakat manfallet. Håkan, som skrivit boken Från pråm till tilja om sin skådespelande far Nils, förklarade att titeln kom från det att fadern som två-åring bodde med sina föräldrar på en pråm i Sundsvalls hamn år 1888 då den trästaden drabbades av en förödande brand. Nils kom bort från sina föräldrar men hittades senare oskadd. Längre fram i livet undrade han ofta om det verkligen var den rätte Nils Wahlbom man hittade. ”Om inte, vem är jag då?” frågade han sig.

Han kunde ha blivit en betydande bankman men på 1910-talet bestämde han sig för att bli skådespelare som sina föräldrar. Som alla andra med det yrket harvade han Sverige runt med tunerande teatersällskap men blev så småningom uppmärksammad och hamnade på de stora scenerna i Stockholm. Under sitt liv – han dog 50 år gammal för 80 år sedan – spelade han in 37 filmer och både på scenen och i dessa filmer spelade han mot den tidens stora namn, från Harriet Bosse till Tollie Zellman, Edvin Adolphson, Thor Modéen och Edvard Persson.

Efter avtackningsapplåden kom flera damer fram till Håkan och berömde honom för hans vackra röst och utmärkta diktion, något han menar beror på att han i många år sjungit i kör.

Kommande möten
9 mars
Författaren och domaren Omi Söderblom har arbetat i Svea hovrätt i snart 22 år. Hennes bok heter I skuggan av Nathan och handlar om den hyllade ärkebiskopen Nathan Söderbloms äldste son som var bisexuell skådespelare, något som inte kunde accepteras av föräldrarna. Omi är Nathan Söderbloms barnbarnsbarn. Ett nytt verk är på gång.

16 mars
Charlotta von Zweigbergk är journalist och författare och har kommit ut med fjorton böcker inom olika genrer.  Kommer att prata om sin nya barnboksserie som handlar om Ebbe och mamman, om sin senaste relationsroman Hundkärlek men förstås också om sin kritikerhyllade och Augustnominerade bok Fattigfällan.

23 mars
talar författaren Rolf Christerson under rubriken Från Grönköping till romaner och haikudikter. Han har nämligen medarbetat i varje nummer av Grönköpings Veckoblad sedan 1970-talet. Dessutom har han skrivit 39 böcker i olika genrer: pedagogik, ledarskap, humor, romaner och poesi. Hans senaste roman, Ensam under stjärnorna, utkom i april 2016 och handlar om en bergslagsby på 1950-talet.

30 mars
kommer Odd Zschiedrich som är kansliansvarig hos Svenska Akademien, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket och ceremonimästare vid hovet berättar om Svenska Akademiens historia och verksamhet under rubriken Snille och smak under 230 år.

6 april
berättar författaren och globetrottern Per Erik Tell om sin nya bok Till fots genom Europa, en resa som började i Abbekås i Skåne och slutade i spanska Pamplona.

13 april 
kommer sällskapets ordförande Ulf Broberg för att berätta om sin nya roman om Uppsalapolisen Kenneth Klintman. Boken heter Den döende radiomannen och ställer frågan om vad som händer när ens förväntade livslängd plötsligt och överraskande blir dramatiskt förkortad? Kanske ges det till och med ett svar …

20 april
kommer fotografen och författaren Larsåke ”Skuggan” Thuresson för att tala om sin bok Ikoner. Den innehåller mer än 600 spektakulära och närgångna fotona ur hans samling av bilder från 60-talets början till mitten av 70-talet på svenska och internationellt berömda artister. Boken väger 3,2 kilo så det är ett tungt innehåll.

27 april
Författaren, pedagogen och skrivcoachen Kerstin Svevar har i sitt författande hämtat inspiration från sin egen livsresa (delvis beskriven i ungdomsboken Utan att säga hej då) och hon berättar om att skriva i olika genrer, alltifrån bilderböcker till erotiska noveller. Kerstin har skrivit ett femtiotal läroböcker i svenska, arbetat som skrivpedagog i över tjugo år och är numera skrivcoach.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22