Stockholm Nord: Fotvandring genom Europa

Apr 3rd, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Notis

Scandic TellTorsdagen den 6 april kommer författaren och globetrottern Per Erik Tell till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord för att berätta om om sin nya bok Till fots genom Europa. Den handlar om den fotvandring han gjorde sommaren 2016, från Abbekås i Skåne till Pamplona i Navarra, 3000 kilometer genom Tyskland, Schweiz och Frankrike.

Per Erik har skrivit deckare, romaner och reselitteratur, varit radiopratare och ägare till ett litet hotell i Vinslöv där han till råga på allt var bokförläggare under en period.

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord håller sina föreläsningsaftnar klockan 19 varje torsdag under vårsäsongen, fram till den 27 april, på Scandic Hotell i Sollentuna. Föreläsningarna är öppna för allmänheten och inträdet fritt.

Zschiedrick x 5Förra veckans möte handlade om Svenska Akademien:
Odd Zschiedrich, kansliansvarig hos Svenska Akademien, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket och ceremonimästare vid hovet talade om Svenska Akademiens historia och verksamhet under rubriken Snille och smak under 230 år.

Som sig bör berättade han om Akademiens grundare Gustav III som inte alls var den konungslige fjant han beskrivits som av somliga utan en riktig kulturpersonlighet som månade om språk och litteratur och själv skrev teaterpjäser.

Svenska Akademien är landets minsta akademi och tar inte emot skattepengar utan lever helt på egna medel. Orsaken är att den vill stå fri från alla eventuella påtryckningar. En annan sak som skiljer den från andra organisationer av liknande art är att den aldrig uppdaterat sina stadgar eller ceremoniel.

Nobelpriset är det mest kända av Akademiens utmärkelser men inte det enda. I fjol delade man till exempel ut 105 priser till de mest skiftande mottagare. Sällskapet fick också veta det mesta om Svenska Akademiens Ordlista, allt serverat med en underfundig humor som fick publiken att hela den dryga timmen sitta med uppdragna mungipor.

Kommande möten
13 april

kommer sällskapets ordförande Ulf Broberg för att berätta om sin nya roman om Uppsalapolisen Kenneth Klintman. Boken heter Den döende radiomannen och ställer frågan om vad som händer när ens förväntade livslängd plötsligt och överraskande blir dramatiskt förkortad? Kanske ges det till och med ett svar …

20 april
kommer fotografen och författaren Larsåke ”Skuggan” Thuresson för att tala om sin bok Ikoner. Den innehåller mer än 600 spektakulära och närgångna fotona ur hans samling av bilder från 60-talets början till mitten av 70-talet på svenska och internationellt berömda artister. Boken väger 3,2 kilo så det är ett tungt innehåll.

27 april
Författaren, pedagogen och skrivcoachen Kerstin Svevar har i sitt författande hämtat inspiration från sin egen livsresa (delvis beskriven i ungdomsboken Utan att säga hej då) och hon berättar om att skriva i olika genrer, alltifrån bilderböcker till erotiska noveller. Kerstin har skrivit ett femtiotal läroböcker i svenska, arbetat som skrivpedagog i över tjugo år och är numera skrivcoach.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22