Stieg Larsson hedersmedborgare i Umeå

May 23rd, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Notis

Stieg LarssonJournalisten och författaren Stieg Larsson har postumt utsetts till hedersmedborgare i Umeå. Hans författarskap och arbete för demokrati hedrar både honom och hans barn- och ungdomsstad, tycker kommunledningen.

Stieg Larsson är världskänd för sin Millennium-trilogi. Romanserien har sålts i 63 miljoner exemplar och har översatts till 50 språk. Den svenska filmatiseringen av böckerna har följts upp av den amerikanska filmen The Girl with the Dragon Tattoo, baserad på den första boken i serien.

Eftersom Stieg Larsson avled hastigt i en hjärtinfarkt 2004, endast 50 år gammal, fick han själv inte uppleva succén. Hans verk finns dock kvar och själv ges han nu också en plats i Umeås historia, som hedersmedborgare.

Utnämningen har i vanlig ordning gjorts av kommunfullmäktiges presidium. Motiveringen lyder:

När ord bildar meningar, kan de också ge mening. Stieg Larsson nådde ända fram som journalist och i ett författarskap utan motstycke. Grunden lades under hans tid i Umeå, av en engagerad familj och genom en tidig övertygelse. Stieg Larsson har kombinerat det goda berättandet med en orubblig hållning för medmänsklighet, demokrati och kvinnors rätt.”

Stieg Larsson hade en verklig lidelse, och de värden han stod upp för rimmar väl med den allmänna andan i Umeå. Hans arbete hedrar både honom och Umeå, säger kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark.

Stieg Larssons pappa Erland Larsson talar för både sig själv och sin andre son Joakim när han kommenterar utmärkelsen:
– Vi är stolta och tacksamma.

Erland Larsson förstår om många associerar Stieg enbart med Millenniumböckerna, men själv vill han framhålla det arbete som sonen bedrev innan dess.

– Med tidskriften Expo, som han var med om att starta, verkade Stieg för demokrati genom att kartlägga extremhögern, kämpa mot invandrarfientlighet och arbeta för kvinnors rättigheter. Det var själva grunden i hans arbete.

Utnämningen ska ses i ljuset av att det är endast fjärde gången som någon blir hedersmedborgare i Umeå. Tidigare har titeln förärats författaren Lars Widding (1988), fotbollsspelaren Gunnar Nordahl (1991) och EU-kommissionären Anita Gradin (1997).

– Titeln är bara aktuell vid extraordinära insatser som gagnar ett flertal och som sätter Umeå på kartan, säger Marie-Louise Rönnmark.

Utnämningen av Stieg Larsson till hedersmedborgare tillkännagavs officiellt i Umeå lördagen den 19 maj med närvaro av hans far Erland och bror Joakim.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22