Stieg Larsson-guidning i Umeå i sommar

Jul 8th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Notis

Stieg LarssonVästerbotten brukar kallas för Berättarnas län, tack vare alla framgångsrika författare från länet. I sommar finns det många chanser att följa i författarnas fotspår. Man förevisar de miljöer i Umeå som formade succéförfattaren Stieg Larsson, Torgny Lindgrens barndomshem i Raggsjö och anordnar en resa i Bernard Nordhs anda.

Stieg Larssons Millennium-trilogi har i dag sålts i osannolika 50 miljoner exemplar till 43 länder. “Stieg Larssons Umeå” är en mobil digital guidning – laddas hem via digitalaumea.se – där platser från hans tid i Umeå är kopplade till varandra. Det handlar om hus han bott i, skolor han gått på, arbetsplatser han haft eller fik han ofta besökte. Med hjälp av kartan är det lätt att via mobiltelefonen planera en egen Stieg Larsson-vandring.

Intresset för Stieg Larssons författarskap är enormt världen över, därför är det jättekul att det nu på ett nytt och modernt sätt blir möjligt att få ta del av miljöer som har anknytning till honom, säger Ulf Figaro, på VästerbottensTurism.

Få författare är väl så förknippade med Västerbotten som Torgny Lindgren. Den 18 juni invigdes Raggsjöliden, ett litterärt besöksmål där man kan besöka författarens barndomshem och vandra runt i den by där han växte upp och vars miljöer förekommer i många av hans populära romaner. Författaren själv fanns på plats vid invigningen.

Projektet Litterär turism i Torgny Lindgrens fotspår och medlemmarna i Raggsjö byaförening har gjort ett jättejobb med att färdigställa besöksmålet, säger Ulf Figaro.

I Södra Lappland satsar man på fjällresor med kulturupplevelser och ett av inslagen är en resa i författaren Bernard Nordhs anda. Nordh var en självärd författare som arbetade som sågverksarbetare, skogsarbetare och rallare på olika ställen i Norrland. Han hade många läsare, främst genom att många av hans böcker gavs ut i Folket i Bilds bokserier. Hans romaner var lättlästa och mustiga berättelser om nybyggare i Jämtlands och Västerbottens fjälltrakter.

Torgny Lindgren

Torgny Lindgren

Bernhard Nordh

Bernhard Nordh

Ulf Figaro

Ulf Figaro

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22