Stieg Larsson får minnesplats uppförd i Umeå

Nov 22nd, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Notis

Stieg LarssonUmeå kommuns kulturnämnd har beslutat att medverka i uppförandet av en minnesplats för att hedra författaren och hedersmedborgaren Stieg Larsson. Minnesplatsen kommer att få en konstnärlig gestaltning och är lokaliserad till en öppen yta vid den ingång till det nya kulturhuset Väven som vetter mot Rådhusparken. Valet av placering av minnesplatsen motiveras i hög grad av att det är i Väven som Umeå kommuns nya stadsbibliotek kommer att ligga och att platsen bör vara publik och lättillgänglig.

Stieg Larsson är Umeås mest lästa författare någonsin och har sålt över 63 miljoner exemplar internationellt (2011) och blivit översatt till 50 språk. Han kombinerade det goda berättandet med en orubblig hållning för medmänsklighet, demokrati, kampen mot invandrarfientlighet samt kvinnors rätt. Stieg Larsson blev hedersmedborgare i Umeå kommun 2012.

Enligt kommunala upphandlingsregler ska den konstärliga gestaltningen upphandlas och konstnärer bjuds in till att lämna sin intresseanmälan med idéskiss och referensarbeten. Totalkostnaden för konstprojektet är kostnadsberäknad till 1 miljon kronor, varav hälften 500 000 kronor finaniseras av  Erland och Joakim Larsson och resterande hälft av Umeå kommun.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22