Sorgebud: Jan Ekström död

Aug 20th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Notis

Jan EkströmUnder den förlidna helgen, bara någon månad innan sin 90-årsdag, har Jan Ekström avlidit efter en stroke.

Jan Ekström var en av våra legendariska förvaltare och utvecklare av den svenska kriminallitteraturtraditionen. Inte minst var han en lysande representant för det slutna rummets mysterium med minnesvärda titlar som Elddansen från 1970 och Ålkistan från 1967 som den svenska höjdpunkten i subgenren.

Flera av hans titlar översattes och Träfracken, för vilken han 1963 fick Expressens Sherlock, och Morianerna har filmatiserats.

År 1997 utnämndes han till Grand Master av Svenska Deckarakademin som han tillhörde från starten 1971 och vars nestor han var.

Jan var civilekonom och reklamman till professionen. Han besatt en enorm idérikedom och vältalighet som kamraterna i Deckarakademin under åren fått ta del och njuta av. Och hans administrativa begåvning var grunden till den stora framgång som den tredje internationella deckarkongressen, som hölls i Stockholm, rönte. För bara någon månad sedan ringde Jan mig och bad om hjälp med att leta i Deckarakademins arkiv för att ta fram material ifrån kongressen och dessutom några protokoll från hans tid som akademins sekreterare, skrivna på vers. Uppenbarligen hade han tänkt sig att sammanställa någon form av minnesskrift ifrån arbetet i akademin.

Jan var inte bara den framgångsrike affärsmannen – han var framför allt gentlemannen, eleganten, familjefadern, maken och sina vänners vän.

Under de senare åren, efter hans älskade Inas bortgång, deltog Jan inte i Deckarakademins möten men han deltog i läsarbetet och valet av akademins pristagare.

Inför varje höst- och vårmöte var vi några kamrater som samlades i Jans vackra hem där han, under livliga diskussioner om genrens utveckling, ”desinficerade” oss innan vi gick ut för att äta en bit mat tillsammans.

Saknaden känns tung men vi gläds åt att ha fått lära känna Jan och att ha fått hans vänskap.
Vi böjer huvudet i vördnad.

THOMAS BÖÖS

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22