Sonen styckmördades – Mördaren benådades

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Notis

Strax före nyårsafton 2003 styckmördades 22-årige Marcus Norén i Halmstad. Hans huvud hittades fastfruset i isen i Nissan den 30 december 2002.

Hans far, 55-årige egenföretagaren Lennart Norén, anser att sanningen om mordet inte har kommit fram. Hans besvikelse på Sverige som rättsstat, kvällspressens beteende och det faktum att regeringen benådade sonens mördare är närmast gränslös.

Om händelserna har han och journalisten Lena Katarina Swanberg skrivit boken Styckmordet i Halmstad (Bonnier Fakta) för att ge ett ansikte åt offret och för att visa på hur illa saker och ting fungerar när en tragedi som denna inträffar.

Norén är kritisk rakt igenom. Han menar att åklagaren byggde sitt åtal på felaktiga grunder, något som gjorde att det sedan blev fel hela vägen. Marcus mördades i en lägenhet där det fanns två män – Jösse och Snorre – och enligt Norén borde båda ha åtalats. Alla familjens överklaganden avvisades ända upp till riksåklagaren.

När Jösse benådades i november 2004 på grund av sin levercancer var det många som ansåg att han tog på sig brottet eftersom han visste att han snart skulle dö – vilket han gjorde i januari 2005. Han hade då dömts till nio års fängelse för dråp och brott mot griftefriden.

Hans kumpan Snorre fick ett år och nio månader för skyddande av brottsling. Enligt lokaltidningen Hallandsposten ska han ha erkänt att han är styckmördare. Han är släppt och bor i Halmstad och är nu misstänkt för andra brott.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22