Skrev succébok – blev dödshotad

Mar 4th, 2010 | By | Category: 2007-2, Notis

Den 28-årige italienske författaren Roberto Saviano skrev boken Gomorra som handlar om den napolitanska maffian Camorran. Den blev en väldig framgång med mer än 100 000 sålda exemplar. Men succén har en baksida: Camorran gillar inte att Saviano har riktat strålkastarljuset mot Neapels skumma gangstervärld. Inte heller att han lämnar uppgifter om den organiserade brottsligheten till allmänt beskådande.

Saviano har fått motta massor av mordhot, något som blir allt vanligare och drabbar i huvudsak de italienska politiker, domare och poliser som bekämpar maffian. En del av hoten har också satts i verket. 1992 mördade den sicilianska maffian under ledning av Toto Rfina domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino när de i sitt arbete närmade sig maffians kärna.

Under det senaste dussinet åren har 2 298 människor dödats i maffiakonflikter. Strax före jul 2006 drabbades Neapel av ett blodigt krig mellan rivaliserande maffia-klaner. Bortåt femton människor har dödats och detta har upprört Italiens regering till den grad att den övervägt att skicka in soldater.

Men det är inte enbart Camorran och dess gudfäder som avskyr Roberto Saviano för att han uppmanat Neapels invånare att resa sig mot maffian som kväver staden genom sin utpressningsverksamhet, narkotikaförsäljning och infiltration i offentlig handel. Också lokala politiker retar sig på att författaren kritiserar myndigheterna och kallar dem handlingsförlamade. Borgmästaren i Neapel är arg för att Saviano genom att rikta allt strålkastarljus mot maffiaproblemet skrämmer bort turister.

Umberto Eco har dock i TV uppmanat

Neapels myndigheter att inte lämna författaren i sticket med risk för att dödas.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22