Shizuko Natsuki: Deckarförfattare med sociologiskt intresse

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Notis

Shizuko Natsukis Gudomligt straff (som 1991 översattes till engelska med titeln Divine Punishment) är en bok med ett uppfinningsrikt mysterium där pusselintrigen är smart genomförd. Om man är japan kan man känna igen hennes stil. Natsukis huvudperson använder sig av den teknik som mer eller mindre skapades i litterär form av Seicho Matsumoto. Bådas problemlösare försöker rekonstruera brottet och sysselsätter sig en hel del med att resonera om vad som egentligen hänt. Efterhand kommer uppslag som för detektiven allt längre emot en förståelse för brottet. Just att följa polisen medan de famlar sig fram mot den förståelsen blir en av historiens dramatiska delar.

Shizuko Natsuki är född 1938 och tillhör samma generation som Kyotaro Nishimura (född 1930) och man behöver inte vara detektiv själv för att inse att denna eras japanska kriminalförfattare var djupt influerade av Seicho Matsumoto.

Precis som hos Matsumoto innehåller Shizuko Natsukis berättelser många sociologiska detaljer som är ganska avslöjande om japanskt vardagsliv och böckerna blir därför både intressanta och förbryllande att läsa för en västerlänning.

Både Gudomligt straff och Fotsulan (översättningar till svenska efter de engelska titlarna) berättar om japanska tempel och deras sociala och ekonomiska samspel med medborgarna. Särskilt Fotsulan tycks ha intresserat Natsuki att skriva. Den har ett inte alltför märkvärdigt pussel, men går desto djupare in i historiens sociala analys.

En annan specialitet hos Shizuko Natsuki är hennes beskrivningar av efterforskningar som japansk polis gör hos allmänheten. Hon berättar ingående om hur polis och allmänhet interagerar när det gäller att få fram information om efterlysta, stulna pengar eller annat som myndigheterna är ute efter.

Hon väver ihop sinnrika intriger ur hur informationen flödar mellan allmänhet och polis under sådana polisiära kampanjer. Händelserna hon beskriver pågår ofta under lång tid och hon visar steg för steg hur mer och mer uppgifter kommer fram, och ur en mängd olika källor, och hur polisen går olika till väga för att få fram nödiga data.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22