Sent ska syndarn’n vakna

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-3, Notis

I ett pressmeddelande från en kollega i deckartidskriftsbranschen sägs att novellen är viktig i deckarens historia, men att den lever ett undanskymt liv i Sverige i dag. Man lovar att läsa och bedöma alla nyskrivna svenska deckarnoveller som för första gången publiceras i tryck under 1998.

Det låter ju vänligt. Vi vill gärna påminna om att sedan 1995 har DAST gett ut tre samlingar noveller av svenska och nordiska författare och att vi från nummer 2 i år publicerar en novell i varje nummer.

Det är nog att slå ett större slag för novellen än att komma med löftet att läsa och bedöma alla nyskrivna svenska deckarnoveller som för första gången publiceras i tryck under 1998.

Dock, vi gläder oss uppriktigt åt att fler än DAST-redaktionen insett betydelsen av novellen som litteraturform. Men det behövs betydligt handfastare grepp för att återge novellen dess plats inom deckargenren.

Vidare utfärdar vår värderade kollega ett löfte att instifta ett pris (ännu hemligt, enligt pressmeddelandet) till en lovande kvinnlig svensk deckarförfattare. Priset är dock inte hemligare än att det har ett namn – Polonipriset – döpt efter författarinnan Ingegerd Stadeners pseudonym Helena Poloni.

DAST-red  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22