Sagt om pristävlingar

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2001-1, Notis

 “Stora journalistpriset är ett skämt”, hävdar PR-konsulten Paul Ronge i en krönika i en av de många gratistidningar som grasserar. Ronge hyllar ETC-reportern Dan Josefsson, som tackade nej till 50.000 kronor. Ronger kommenterar: “Jag hoppas fler journalister följer Josefssons modiga och moraliskt imponerande exempel i framtiden.” Modiga exempel? Nåja, men moraliskt var det nog rätt och Josefsson har bevisat att det finns skribenter som inte är snikna.

“Du har aldrig fått någon Oscar, konstigt tycker alla har förstås, men det är ju inte vi som bestämmer …”, fällde Karoline Eriksson en krokodiltår när hon i Svenskan (19/11 2000) intervjuade Laureen Bacall. Laureen svarade: “Det är inte de som bestämmer heller. Det är producenterna som snackar ihop sig om det där.” Korruption med andra ord. Där har vi kanske förklaringen till att så mycket dravel som folk luras att titta på får Oscar.

Keijo Liimatainen har i Svenskan (19/11 2000) intervjuat Björn “of ABBA fame” och frågade: “Låten Mamma Mia nådde som högst på 2:a plats på USA-listan i juli 1976. Nu gör musikalen med samma namn dundersuccé. Känns det lite som en revansch?”
Björn Ulvaeus:”Nej, det är ju ingen tävling.”

Jakten på argument för att dela ut priser blir alltmer ansträngd. Cecilia Zadigs Tv-dokumentär Brinna och brännas ut vann pris vid Telescience Festival Competition i Montreal med motiveringen att det är den första filmen i hela vida världen som tar upp utbrändhet i IT-världen.



  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22