Sagt och skrivet

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Notis

Författare är som skator, säger Margaret Atwood. De samlar på sig skräp och småsaker i all oändlighet – saker som de knappast tror är användbara men som plötsligt blir det. När författaren väl hittat den röda tråden i en berättelse hittar han sakerna som behövs – sådant som man kanske inte lagt märke till eller ens funderat över tidigare.

Folk vill gärna tro att mina berättelser är sanna – att jag inte kan skriva om något jag inte upplevt. Ibland träffar jag människor som är övertygade om att mina böcker handlar om deras liv – fast jag aldrig träffat dem. De tror att jag kan läsa deras tankar.

Människor älskar illusioner. Oscar Wildes kommentar om att ”illusionen är den främsta av alla njutningar” är mycket sann.

När någonting kan läsas utan möda har mycket möda lagts ner på att skriva det.

Det fanns folk som klagade över att det tog författaren Shelby Foole så lång tid att skriva klart tredje delen av sin svit om det amerikanska inbördeskriget.

– Det tog faktiskt fem gånger så lång tid att skriva berättelsen som det tog att utkämpa kriget, erkände Foote. Men jag måste få påpeka att de som krigade var avsevärt fler än jag.

Stephen King känner sig mera som en arkeolog än som författare när han skriver. Han liksom gräver fram sina fynd och studerar dem innan han fäster dem på papper. En liten krukskärva blir en novell, en hel kruka en kortroman och när han ibland stöter på en hel byggnad blir det en roman.

– När jag känner att jag ”skapar” brukar jag inte åstadkomma något riktigt bra, säger han.

Behöver medförfattare till bok i självtillit. (Annons i amerikansk tidning)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22