Rumer Godden död

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Notis

Författarinnan Ruiner Godden, Thornhill i Skottland, har avlidit. Hon blev 90 år gammal.
Godden var länge bosatt i Indien och använde sig av den miljön i sina böcker. Flera av dem filmades.
Det var hennes tredje roman, Svart narciss (1939), som blev genombrottet. Den handlade om kärlek och ond, bråd död i ett nunnekloster i Himalaya. Boken filmades 1947 med Deborah Kerr i en av huvudrollerna.
Mest uppskattad blev romanen Floden (1949), som blev film av Jean Renoir 1951.
Efter andra världskrigets slut flyttade Godden till England och skrev därefter en hel rad barnböcker.
Hon föddes i Eastbourne, Essex på engelska sydkusten, men när hon var nio månader gammal flyttade familjen till Indien där fadern drev ett rederi. ”Det indiska inflytandet blandades med det engelska”, skrev hon och systern Jon i en memoarbok som kom ut 1966.
Efter att under en tid haft dansskola i London återvände hon till Indien och öppnade en skola. Där träffade hon en charmig börsmäklare, gifte sig och levde i ett olyckligt äktenskap fram till 1947, då maken lämnade henne utan pengar i Calcutta.
Hon flyttade då med barnen till en stuga i norra Indiens bergstrakter. Där drev hon skola, sålde örtteer och skrev böcker för att klara uppehället och betala skulder.
1945 återvände hon till England, där hon fyra år senare gifte sig med en statstjänsteman som avled 1973.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22