Reginald Hill: 5/4 1936–12/1 2012

Jan 16th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Notis

Reginald HillEn av de främsta engelska deckarförfattarna är borta!

Hill studerade i Oxford och blev lärare. Sina första böcker skrev han parallellt med undervisningen. Senare kunde han lämna katedern och skriva på heltid. I Sverige är han bäst känd för sina romaner om Dalziel och Pascoe, som även visats på TV (i en dålig version, tycker jag). Den första boken på svenska om de båda, För gammal vänskaps skull (Ruling Passion) kom 1975 men gjorde ingen större succé. Därför dröjde det till slutet av 90-talet, då Minotaur tog hand om översättning och utgivning av hans böcker. De kom i rask takt från Dalen som dränktes (On Beulah Height) till Hämnden (The Wodcutter), som blev hans sista bok.

Han skrev också mycket annat, även under pseudonym.  En bok som jag särskilt fastnat för är Främlingars hus (The Stranger House). Där rör sig hans berättelse mellan flera personer och i flera tidsplan. Och jag blev inte det  minsta irriterad!

Hill behärskade hantverket!

BENGT HEURLIN

En gammal vän har lämnat oss

Alldeles nyss (19 januari) fick jag beskedet att min gamle vän sedan drygt fyrtio år tillbaka plötsligt lämnat oss. Han blev endast 75 år gammal, men hann under sin tid som etablerad författare producera ett stort antal böcker, närmare ett 60-tal, där hans serie om  Dalziel & Pascoe kanske blev den mest uppskattade och där han skrev hela 24 kriminalromaner om detta unika par. Serien har även gått som TV-serie. En 25:e bok är klar och kommer ut i år.

Reginald Hill föddes i Harlepool 1936. Han arbetade som lärare fram till 1980 då han slutade för att bli författare på heltid. Han debuterade dock redan 1973. Han vann flera priser där vi kan notera en CWA Gold Dagger 1990, en  Carter Diamond Dagger 1995 samt Mystery Thriller Book Club People´s  Choice 2004.

Själv träffade jag Reg Hill redan 1973 på mitt första CWA-möte avhållet i Harrogate, samma år som Reg debuterade. Det blev ett dramatiskt möte oss emellan och var ytterst nära att bli ett ”mun-mot-mun-dito”. Det bar sig nämligen inte bättre än att Reginald Hill inte tålde att se de rätt otäcka foton som en obducent visade under ett föredrag. Hill svimmade helt en enkelt och eftersom jag ju var sjukvårdsofficer på mitt regemente och stod närmast till gjorde jag vad man ska göra i ett fall som detta. Jag lade honom i framstupa-sidoläge så att han fick fria andningsvägar. Efter någon minut kunde han kvickna  till och lämna lektionen och ta en uppfriskande drink i närmaste bar.

Under de kommande åren skulle vi träffas åtskilliga gånger och då både i England, USA och Sverige. Vi brevväxlande en del samt recenserade jag hans många böcker, som ju kom regelbundet på svenska. Jag lärde känna Reg som en mycket stor humorist och skulle vilja kalla honom för deckarnas Wodehouse. Han stora humor, kunnighet och kluriga intriger gjorde honom till den mästare han blev i genren.

Många kommer att sakna honom och många är vi som skickar våra kondoleanser till hans charmerande hustru Pat, som alltid stod vid hans sida.Tack Reg för alla fina böcker Du under så lång tid gav oss!

Vännerna IWAN  & MARGARETA MORELIUS

Reginald Hill

Här ser vi Reg (tv) i samspråk med Robert Barnard på ett MWA-möte i New York år 1988. Foto: Iwan Morelius

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22