Ray Bradbury död

Jun 7th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Notis

Ray BradburyFörfattaren Ray Bradbury avled i sitt hem i Kalifornien natten till den 6 juni 2012. Han drabbades för några år sedan av en stroke och satt därefter i rullstol, men skrev ändå varje dag romaner, pjäser och dikter i arbetsrummet i källaren. Han blev 91 år gammal.

Han fick sitt genombrott 1950 med novellerna i Invasion på Mars (The Martian Chronicles) som publicerats på mer än 30 språk och blivit både TV-serie och dataspel. Mest känd blev han för boken Fahrenheit 451 (1953). Han låg också bakom filmmanuset till Moby Dick (1956) och skrev flera avsnitt till TV-serien The twilight zone.

Bradbury blev känd som science fiction-författare med Fahrenheit 451, som handlar om samhälle där litteratur är förbjuden och där brandmän har till uppgift att bränna de otillåtna böckerna. Titeln syftar på temperaturen då papper självantänds. 1966 gjorde regissören François Truffaut en film av boken, som anses vara en litteraturhistoriens moderna klassiker.

Ray Bradbury föddes den 20 augusti 1920. Drygt 14 år senare flyttade hans familj till Los Angeles, där han snabbt förälskade sig i filmens värld, och i stället för skolan tillbringade merparten av sin tid på biblioteket. Han sålde sin första text 1941 och bokdebuterade 1957 med samlingen Dark Carnival. Han var en av få sf-skribenter som accepterades av de finkulturella kritikerna.

Bradbury efterlämnar fyra döttrar. Hans fru Marguerite avled 2003. Då hade de varit gifta i 56 år.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22