Ovanlig attraktion: Kommunal vampyr ska locka turister

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Notis

Det är inte lätt att i Istrien konkurrera med sådana kända semesterlokaliteter som Rovinj, Porec, Umag eller Brijuniarkipelagen. Den lilla byn Kringa i kommunen Tinjan nära staden Pazin har kommit på en idé.

På orten, som räknar cirka fem hundra invånare, lever sedan länge legenden om vampyren Jure Grando som, så förtäljer historien, uppehöll sig i trakten och under hela 16 år som vampyr misshandlade släkt och invånare,

Denna sägen fick det lokala turistkontoret att tillsammans med science fictionföreningen Albus utarbeta ett turistprogram, givetvis knutet till vampyrmysterier. Det lokala kaféet heter givetvis Vampire och på fredagen den 13 nyligen utökades dess lista över drinkar med antivampyrcocktails som Vampire Heart och Jure Grando. Som ett grundläggande inslag i vampyrköket valdes en istrisk soppa med vitlök.

Saken har nu tagit fart på allvar. Man har redan hållit utställningar kring Istriens mest kända vampyr, presenterat recept för försvar mot onda andar, projicerat filmer med vampyrteman och för några månader sedan till och med utlyst en tävling för den bästa vampyrberättelsen. De bästa bidragen kommer att publiceras i en vampyrsamling som presenteras vid Fantastiska berättelsernas festival som hålls 11 augusti då man även anordnar en symbolisk, och frivillig, blodgivning.

”Vampyrerna” kommer emellertid inte att ta det lugnt. Med början i januari hålls i kaféet Vampire en gång i månaden en litterär afton.

Den första gästen var horrorromanernas författarinna Victoria Faust, följt av den kroatiske författaren och publicisten Boris Peric, som hade igångsatt historien om Jure Grando och som presenterade sin ännu inte utgivna roman Vampyren.

Regionen har förhoppningen, att de originella idéerna skall locka turister att tillbringa åtminstone en dag av sin semester i Kringa, har byborna nyligen även ordnat en promenadstig som går genom deras vampyrdränkta marker.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22