Novellboksförlaget Novellix firar 2 år och 40 titlar

May 19th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Notis

Novellix nyaNovellix firar två år på marknaden och 40 titlar med att ge ut en fyrling med amerikanska klassiker av F. Scott Fitzgerald, Sylvia Plath, Edgar Allan Poe och Joyce Carol Oates. I fredags firades detta med en releasefest i Gatsby-stil med tidstypisk jazz och uppläsning ur de nya novellerna.

Berättelserna i den nya omgången präglas av surrealistiska och gotiska inslag. En av dem är novellen Nattsidan, den ständigt nobelpristippade Joyce Carol Oates kusliga historia som nu ges ut på svenska för första gången. För översättningen står spänningsförfattaren Johan Theorin, som själv tog initiativet till utgivningen. Att Oates är en stor författare är vedertaget, färre kanske känner till att hon även är prisbelönt för sin skräcklitteratur. Men vad som nog är än mindre bekant är att Oates varit redaktör för en antologi med amerikanska skäckberättelser, där en novell av poeten och författaren Sylvia Plath ingår.

Johnny Panic och drömbibeln är en mörk och suggestiv novell som vi tyckte skulle passa väldigt fint in i den här fyran, säger Lena Hammargren, vd och förlagschef på Novellix. Att ge ut Plath i år blir även ett sätt att hylla 50-årsjubileumet av Glaskupan.

Amerikansk gotik är inte fullständig utan skräckens mästare Edgar Allan Poe. Huset Ushers undergång utnämnts till tidernas bästa novell på Flashback.

Den fjärde författaren är i dagarna aktuell på mer än ett sätt. Samtidigt som senaste filmatiseringen av F. Scott Fitzgeralds roman Den store Gatsby har biopremiär ger Novellix ut hans novell Det sällsamma fallet Benjamin Button. Trots att novellen inte funnits på svenska tidigare är nog många bekanta med den surrealistiska berättelsen från regissören David Finchers film The Curious Case of Benjamin Button från 2008.

Som vanligt samarbetar Novellix med en ny illustratör. Denna gång är det Emma Löfström som ligger bakom de färgstarka omslagen.

Novellerna släpps i tre format, som tryckt bok, som e-bok samt som ljudbok. Läs mer på novellix.se

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22