Norizuki Rintarô: Hans böcker har rötter hos Crofts och Queen

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Notis

I USA har den japanske författaren Norizuki Rintarô fått beröm för den bok som översattes till engelska och gavs ut år 2001 – An Urban Legend Puzzle. Kritiker har sagt att den till stora delar är en hyllning till Ellery Queen. De detektiva figurerna är mallade efter Ellerys skapelse, utredaren Queen.

Men viktigare än så är att romanen innehåller samma utomordentliga slutledningsförmåga och resonemang som man brukar finna i böcker av Ellery Queen. Dessutom blottlägger Rintarôs bok lager efter lager i det mystiska som sker – också detta enligt den queenska traditionen. Rintarôs bok sägs vara en sinnrik pusselhistoria.

Men intrigmässigt ligger An Urban Legend Puzzle betydligt närmare den Croftsinspirerade tradition som infördes i Japan av Seicho Matsumoto och de som följde i hans fotspår. Romanhandlingen rör sig mycket med frågor om alibin och tidtabeller har betydelse. I tydlig Matsumototradition kommer sanningen fram efter långa diskussioner mellan fallets två detektiver.

De går i närkamp om olika alternativa idéer och gradvis, efter mycken möda och mental kamp, börjar de skönja vad som egentligen hänt.

Dessa diskussioner innefattar rekonstruktioner av vad de tänkbart kriminella bland de misstänkta kan ha haft för sig. Men hela tiden lägger de tonvikten på logik och trovärdighet – något som också Matsumotoskolan framhåller.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22