Nominerade till Crimetime Specsavers Award 2018 i debut- och barnklasserna

May 23rd, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Notis
Nominerade CrimetimeSveriges största deckarfestival Crimetime delar för fjärde året ut det stora deckarpriset Crimetime Specsavers Award. Priset delas ut i fem kategorier. Här är de nominerade i kategorierna ”Årets deckardebut” och ”Årets barndeckare”.

Nytt för i år är att Crimetime flyttat in på Bokmässan i Göteborg och priset delas ut där den 29 september. Totalt är det fem priser som delas ut: Årets debutant, Årets barnboksförfattare, Läsarnas pris, Årets hederspris, samt Nordic noir thriller of the year.

ÅRETS DECKARDEBUT delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2017 och juli 2018. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är: 

  • NIKLAS NATT OCH DAG, för 1793 (Forum, september 2017).
  • ELISABETH NOREBÄCK, för Säg att du är min (Polaris, september 2017).
  • PASCAL ENGMAN, för Patrioterna (Piratförlaget, augusti 2017).
  • BETTINA BIEBERSTEIN LEE, för Korpsystrar (Bladh by Bladh, augusti 2017).
  • STINA JACKSON, för Silvervägen (Albert Bonnier förlag, mars 2018).

I juryn för Crimetime Specsavers Award – Årets deckardebut 2018:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Magnus Utvik, författare, leder podcasten Utvik & Böcker
Kerstin Bergman, deckarexpert, deckarkritiker och bloggare på CrimeGarden
Marita Bertilsson, vd för Specsavers Sverige

ÅRETS BARNDECKARE delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är:

  • MARTIN WIDMARK och HELENA WILLIS, för serien om LasseMaja Detektivbyrå, senast utkomna bok Slottsmysteriet (Bonnier Carlsen, september 2017).
  • CAMILLA och VIVECA STEN, för sin rysarserie med senast utkomna bok Sjörök (Bonnier Carlsen, september 2017).
  • CHRISTINA WAHLDÉN, för Falaffelflickorna (Rabén & Sjögren, mars 2018).
  • KARIN och ALBIN ALVTEGEN, för serien om Hinsides, senast Hinsides väktare, del 3 (Brombergs, mars 2018).
  • ELIAS och AGNES VÅHLUND, för serien om Handbok för superhjältar med senast utkomna böckerna Röda masken (del 2) och Ensam (del 3) (Rabén & Sjögren, oktober 2017, april 2018).

I juryn för Crimetime Specsavers Award – Årets barndeckare 2018:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Anna Bågstam Ryltenius, författare
Martin Falkman, författare
Anders de la Motte, författare

ÅRETS DECKARFÖRFATTARE – LÄSARNAS PRIS  röstas fram av läsarna. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år och kommit ut med minst en bok under 2017 eller 2018. Möjligheten att nominera startar den 22 maj via Crimetime Specsavers Awards hemsida – se nedan. Finalomröstning startar den 28 juni och pågår till och med den 14 september.

ÅRETS HEDERSPRIS – instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset gick 2016 till Maj Sjöwall, 2017 gick det till Kerstin Ekman.

NORDIC NOIR THRILLER OF THE YEAR – instiftades 2017 och delas ut till en internationell författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan, vilken bland annat kännetecknas av en realistisk stilistik, en mörk samtidskänsla, tydliga miljöer och huvudkaraktärer. Författaren ska ha nått en stor läsekrets och gjort stort avtryck på den moderna kriminalromanen. 2017 gick priset till Jo Nesbø.

Omröstning startar den 22 maj och pågår till 14 september: https://www.specsavers.se/crimetimeaward2018

Crimetime Göteborg äger rum den 29–30 september 2018 på Bokmässan i Göteborg.
Läs mer om alla medverkande författare och program på www.bokmassan.se

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22