Modesty Blaises pappa avliden

May 7th, 2010 | By | Category: 2010-2, Notis

Modesty BlaisePeter O’Donnell som i början av 1960-talet skapade serien Modesty Blaise avled den 3 maj 90 år gammal. Han hade då lidit av Parkinsons sjukdom en längre tid. Förebild för den tuffa damen var en kvinna som O’Donnell träffade i ett flyktingläger under andra världskriget.

Han föddes i London den 11 april 1920. Redan som skolgrabb började han skriva seriemanus, böcker samt manuskript till TV-program och filmer. Han skrev flera historiska romaner under pseudonymen Madeleine Brent. De sista åren bodde han i Brighton.

Modesty och hennes sidekick förekom som serie i tidningen Agent X9 i flera omgångar. O’Donnell skrev manuskript och serien tecknades först av Jim Goldaway (död 1970) och därefter av den spanska teckarpseudonymen Romero.

Modesty Blaise rymde som föräldralös tös från ett flyktingläger i Grekland, fick skolning av en filosofiprofessor, började arbeta för ett gangstersyndikat som 17-åring, lärde sig olika stridskonster och träffade Willie Garvin som sedan hängde med genom många äventyr. Paret fångades så småningom upp av brittiska Secret Service och började jobba för dem.

1996 besökte Peter O’Donnell Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg och drog massor av folk till montern där han satt och signerade (bilden nedan).

URBAN BOOO'Donnell signerar i Göteborg

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22