Med Anthony Lane utmed Bonds Memory Lane

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Notis

”Vem läser James Bond nuförtiden?” frågade Anthony Lane i The New Yorkers fictionnummer månadsskiftet juni/juli 1996. Och han fortsatte:

”Mera rakt på sak, vem vet att det över huvud taget är möjligt att läsa James Bond? Att se honom är hur lätt som helst, och att imitera honom inmundiga vodkan. Men att läsa honom – tja, bortsett från allt annat så låter det så o-Bondskt. Man överraskar inte en 007 som slår sig ned för kvällen med en kopp te och en Stendahl. Han är känd får att vara en vän av Scarne on Cards och vid ett tillfälle konsulterade han den ädla volymen i en hel halvtimme innan han skinnade Sir Hugo Drax på femtontusen pund hos Blades i St. James’s, men det var jobb. Bond kunde lika lite fördjupa sig i en bok som han kunde stoppa in en .45:a i hylsläget på en Colt Detective Special. Och ändå så föddes han i en bok – Casino Royale, som kom ut 1954.”

Och nu år 2002 kan man fråga sig om någon alls bryr sig om James Bond längre. Hans filmer repeteras förvisso med ojämna mellanrum på olika TV-kanaler, men den där gamla glöden tycks ha slocknat. Det ska vara nytt, nytt. Nu är det Spindelmannen och Harry Potter som drar en ny tids ungdomar till biograferna. Och båda läses i bokform och serietidningsform.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22